Американська письменниця Кора Шварц з Нью-Йорка вже втретє відвідала Буковину та Глибоцький ліцей

Метою  приїзду Кори Шварц  є вивчення документів про творчість Ольги Кобилянської.

Кора Шварц – фотожурналіст і психолог. Мешкає у США. Її нариси й оповідання були опубліковані в журналах та періодичних виданнях. Книжку авторки “The Forgotten Few” називають «невеликою книгою з величезним впливом». Тут представлені фотографії людей, які пережили Голокост. Це ті зображення, які будуть завжди переслідувати читача. Сьогодні цю книжку використовують в навчальних аудиторіях всього світу. Кора Шварц також керує резиденцією для письменників в північній частині штату Нью-Йорк. Остання була заснована в дусі української письменниці Ольги Кобилянської, яка вважається однією з перших феміністок у Східній Європі.

Шварц відкрила для себе творчість цієї авторки під час поїздки до рідного міста свого чоловіка – Чернівців. Приїздивши до нас, Кора Шварц подарувала директору літературно-меморіального музею Ользі Василівні Шевченко, з якою вона співпрацює, психологічний роман, написавши його після вражень побаченої України. Також пройшовши нашою школою діти заслуховувалися її історією: у 1977 році американка Кора Шварц познайомилась з привабливим чоловіком із Чернівців, проте тоді жінка про таке місто навіть не чула. Це стало початком стосунків Кори не тільки з майбутнім чоловіком, але й знайомства з Чернівцями.

У 1980 році Кора зупинились у будинку навпроти літературно-меморіального музею Ольги Кобилянської. Тоді американська письменниця відчула потребу дізнатись якомога більше про її постать. Як виявилось, Кора народилась 21 березня 1942 року – у той день, коли померла буковинська орлиця.

Відтоді Кора Шварц детально вивчала творчість української колеги. А зараз у рік 150-річчя від дня її народження приїхала до Чернівців, аби завершити написання книги про Кобилянську. Кора Шварц приїхала на запрошення Мiжнародної Лiтературної Корпорацiї «Меридіан Черновіц». Чернівецька резиденція перша в Україні, проте така практика вже далеко не новина у всьому світі. Зокрема Кора Шварц також створила у США резиденцію для жінок-письменниць. До речі, будинок спроектований, як помешкання Ольги Кобилянської у селі Димка, де письменниця провела юні роки, і розташований посеред лісу.

Кора Шварц перебуватиме в Україні ще місяць. За цей час планує знайти більше інформації про Ольгу Кобилянську і поспілкуватись з людьми, які досліджували її життя і творчість. А повернувшись в США, обіцяє розповісти про Чернівці, адже там про місто відомо небагато. Крім того, вона вручила подарунок шкільний ранець, який привезла з США учениці 4-Б класу Ставілі Ірині за перемогу в шкільному фестивалі.  В Кори Шварц новий задум майбутньої книги про життя українських ромів, що її дуже зацікавило.