За незакінчений злочин теж наступає відповідальність

Не завжди правопорушникам вдається закінчити злочин та розпорядитися викраденим на власний розсуд.

Так, у відділення поліції надійшло повідомлення про те, що мешканець одного з сіл виявив невідомого громадянина, який, розбивши скло, проник до його будинку.

Досудовим розслідуванням встановлено, що мешканець одного з сіл приїхав додому з весілля та двері будинку не відкривалися. В цей час вони побачили, що з будинку через вікно тікав невідомий. Потерпілий  почав його наздоганяти та в подальшому впізнав в цій людині місцевого жителя та зателефонував у поліцію.

Як пояснив обвинувачений, який до речі жодного разу не притягувався до кримінальної відповідальності, через своє скрутне матеріальне становище, він на велосипеді під’їхав до будинку потерпілого, заховав велосипед неподалік та, переконавшись, що нікого немає вдома, через вікно заліз в будинок, знайшов у ключниці ключі, ходив по кімнатах будинку, та помітив, що приїхав потерпілий з рідними, у зв’язку з чим вистрибнув з будинку через вікно та намагався втекти. Тобто, обвинувачений не довів свої дії до кінця з причин, що не залежали від його волі.

Таким чином, вказаний громадянин обвинувачувався у вчиненні незакінченого замаху на крадіжку, поєднану з проникненням в житло.

Після затримання потерпілим правопорушника було поміщено в ізолятор тимчасового тримання та в подальшому судом застосовано до нього запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав повністю, щиро каявся, уклав з прокурором угоду про визнання винуватості, яка затверджена судом, та йому призначено покарання відповідно до закону.

Ігор Димчук Начальник Глибоцького відділу Чернівецької окружної прокуратури