Як повернути частину коштів, сплачених за навчання?

В Україні вже 10 років існує податкова знижка на навчання, за допомогою якої можна повернути частину коштів, що були витрачені студентами-контрактниками.

За цей час чимало батьків, які оплачують навчання своєї дитини, усвідомили користь отримання податкової знижки, не проґавили свій шанс і хоча б раз скористалися цим інструментом. Та напевно лишилися задоволеними: адже за результатами того чи іншого звітного року без особливих зусиль їм вдалося повернути з бюджету частину ПДФО, утриманого із зарплати, а якщо й довелося якусь суму цього податку доплатити в бюджет, то у зменшеному розмірі.

 Отже розповімо детальніше:

 Податкова знижка — це документально підтверджена сума витрат, на яку зменшується  оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати, в результаті чого з бюджету повертається частина сплаченого податку на доходи фізичних осіб.

Перелік витрат, які включаються до податкової знижки, визначено ст. 166 Податкового кодексу України.

Податковою знижкою можуть скористатись громадяни України, які отримують офіційну заробітну плату або працюють за договорами цивільно-правового характеру, які платять податок з доходів фізичних осіб. Фізичні особи — підприємці права на податкову знижку не мають, оскільки не сплачують податок з доходів фізичних осіб.

Статтею 166 Податкового кодексу України, за якою відшкодовуються витрати на оплату навчання в дошкільних, позашкільних закладах, закладах загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти.

Оформити податкову знижку може сам студент (якщо він має офіційний заробіток, з якого сплачує податки) або член його сім’ї першого ступеня спорідненості (мати, батько, дружина/чоловік).

 Вимоги для отримання знижки:

  • громадянство України та наявність ІПН (ідентифікаційного коду);
  • не бути приватним підприємцем;
  • відшкодуванню підлягають лише послуги вітчизняних вищих навчальних закладів. Не відшкодовуються додаткові курси чи навчання на військовій кафедрі;
  • наявність угоди, яку платник складає із закладом освіти, в якій зазначено надавача послуг та їх отримувача, а також сума та термін надання послуги. Угоди та розрахункові документи, які підтверджують оплату коштів, платник податку повинен зберігати протягом трьох років.

Знижка становить 18% від вартості навчання. Враховуються фактичні витрати попереднього року. Сума податкової знижки не може перевищувати розмір сплаченого податку з доходів фізичних осіб (ПДФО).

Оформити податкову знижку можливо до 31 грудня року наступного за звітним. Тобто у 2021 році слід подавати документи за 2020 рік.

Додаткову інформацію з цього питання можна отримати звернувшись до Глибоцького бюро правової допомоги Чернівецького МЦ БВПД за адресою смт. Глибока, вул. Борцям за волю України, 2а або телефонуйте за номером 2-41-40. Також можна скористатися послугою Skype набравши «Глибоцьке бюро правової допомоги», або «[email protected]»

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 (дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).