Наркомани: хотіли тільки раз спробувати…

Вони скажуть вам, що всі у цьому світі залежні. І їхня залежність така ж, як і ваша від хліба, води, повітря, сну. Запевнятимуть, що суспільство відстало, адже давно відомі ліки від усього, тільки нам про це не кажуть. А вони знають, що до прикладу, марихуана — еліксир. Вони крастимуть у батьків гроші або коштовності, щоб отримати чергову дозу, і їм аж ніяк не дорікатиме сумління. А в результаті це покоління не стане опорою своїм батькам на старість. Дай Боже, щоб не обузою! Мені б хотілось цим матеріалом „дійти” до свідомості наркозалежної людини, щоб вона змогла прожити вільне і красиве життя. Але я буду рада, якщо хоча б хтось вчасно задумається і не зробить хибних вчинків. І якщо батьки зайвий раз проконтролюють свою дитину.

„Цікаво” проводити вільний час починають у шкільні роки.

Дитинка підростає. Люблячі батьки або їдуть за кордон, або віддають останнє, щоб вона, гарно вдягнена, щаслива змогла розважатись, безтурботно проводити молоді роки. Сердечно любима батьками дитинка (уже підліток) знаходить „крутих” друзів і все у неї ОК. Тільки стає для батьків дивною…

Лікар-невропатолог поліклініки внутрішніх справ у Чернівецькій області Марина Смук розповідає, що тенденція до поширення наркоманій та токсикоманій серед неповнолітніх в Україні набирає все більших загрозливих масштабів. Підлітки наслідують лідерам, групам, протестують проти норм поведінки дорослих, демонструють „крутизну”, відчувають „азарт” від заборонених справ.

Уже після перших прийомів наркотичної речовини у них з’являється психічна залежність, хворобливий потяг повторити стан сп’яніння і досягти ейфорії. Організм швидко адаптується і отримує ще й фізичну залежність. Це зумовлює постійний безперервний прийом. А при раптовому припиненні вживання наркотичної речовини проявляється емоційний дискомфорт, вегето-судинні розлади, дисфункція шлунково-кишкового тракту. Людину турбують порушення сну, загальне нездужання, біль у м’язах та суглобах, животі, серці, пронос, чхання, сльозотеча, слинотеча, почервоніння склер, анорексія, тахікардія, підвищення артеріального тиску, тремор рук, язика. Підліток стає неспокійним, капризним, дратівливим, з’являється болісне відчуття в усьому організмі („ломка”).

Як розумієте: не та залежність, що від хліба.

Як вилікувати психологічну залежність?

Кандидат медичних наук Василь Курик дає таке визначення: наркоманія (токсикоманія) — хвороба, яка виникає внаслідок вживання наркотичних (токсичних) речовин, які специфічно впливають на центральну нервову систему головного мозку людини і здатні викликати швидкоплинні патологічні зміни психіки. Лікар обласного наркодиспансеру, районний нарколог Петро Радкевич підтверджує: це швидше психологічна залежність, аніж фізична:

— Ми знімаємо інтоксикацію, тобто, потяг, тремори. Опісля людина знаходиться у стані ремісії, яка може продовжуватись рік або кілька років. Але як тільки людина спробує знову — починається те, що було і навіть гірше. Неможливо витягти з головного мозку домінанту, іронічність. Д того ж, залежний наркоман ніколи не шукатиме лікування — він у пошуках дози. Адже йому тоді добре.

Петро Радкевич розповідає, що коли 30 років тому прийшов працювати у медицину у Глибоцькому районі було 4 вживаючих марихуану. Минулого року звернулось 15, а цьогоріч ще 6 зловживаючих. Спостерігається тенденція до вживання амфетамінів, метамфетамінів (їх можна колоти, нюхати, ковтати таблетками).

Що у поведінці підлітка повинно насторожити?

Наркотики є безліч. Як розповіла лікар-психіатр Чернівецької обласної психіатричної лікарні Оксана Турман за характером клінічних проявів їх розділяють на три групи: з гальмівною дією на центральну нервову систему, з стимулюючою, з психічними розладами і порушеннями свідомості. Що повинно стурбувати батьків і допоможе їм своєчасно виявити захворювання дитини? Оксана Омелянівна наводить кілька ознак: зниження цікавості до навчання і успішності; зникнення зацікавленості у праці, спорті, музиці; безпідставне зникнення з дому на тривалий час; пропуски занять у школі; агресивність, злобність у поведінці; поява брехливості; втрата почуттів до батьків, близьких; поява у підлітка таких хімічних речовин, як оцет, питна сода, перманганат калію, йоду, ацетон, або зникнення їх з дому; зникнення з дому грошей, цінних речей; наявність у підлітка шприців, голок, гумових джгутів, таблеток, ампул; поява у лексиконі слів кайф, кумар, ширка, колеса, пупсі, машина, баян, драп, травка, шмаль і т.п; наявність слідів від ін’єкцій; розлади сну; відсутність апетиту або його підвищення; зміни розміру зіниць.

Наслідки систематичного вживання наркотичних речовин такі: втрата працездатності, бажання до навчання, пам’яті, почуттів радості і задоволення, розвиток психологічного і фізичного виснаження, важких депресивних станів з постійними суїцидальними думками, недоумства, схуднення, зниження тургору шкіри, раннє облисіння, ураження зубів карієсом, їх раннє випадіння, порушення овіально-менструального циклу у жінок, народження дітей з психічними та фізичними вадами, сліди від ін’кцій на тілі, рубці, непрохідності судин на руках і ногах.

Кожен другий пробував і кожен третій систематично вживає

На превеликий жаль, наркоманія серед підлітків сьогодні — поширене явище. Старший інспектор ювенальної превенції Глибоцького відділення поліції Валентин Урсу стверджує: з кожним роком цифри залежних збільшується. Якщо кожен другий віком 16-18 років пробували, то кожен третій з них — вже хворий. Це проблема, поширена у всьому Глибоцькому районі.

— Переважає у Чагрі, Коровії, Волоці, Молодії, Тарашанах, Глибоці, Кам’янці. У Тарашанах і Глибоці інтенсивно поширюють на дискотеках. У Чагрі та Коровії надають перевагу амфетамінам, один грам яких коштує 500 гривень. Тобто, з цією проблемою зіштовхуються забезпечені сім’ї. Швидше там, де батьки за кордоном, а від бабусів і дідусів немає належного контролю, — інформує Валентин Урсу.

Цьогоріч працівники поліції зловили, задокументували, склали адмінпротоколи за двома випадками: у селах Тереблече та Коровії.

Світова практика

До виробників і розповсюджувачів наркотиків різні країни світу застосовують різні за своєю суворістю санкції. В Австрії, Франції і Швейцарії поширення і виробництво наркотиків загрожує терміном позбавлення волі до 20 років, Данії і Німеччини — до 15, Швеції — до 10, Угорщині — до 8, Польщі — до 7,5, Італії — від 2 до 20, Великобританії, Греції, Австралії (Новий Південний Уельс) — до довічного.

У країнах Азії і Африки передбачені ще більш тривалі терміни тюремного ув’язнення: в Індії — до 20 років, в Шрі-Ланці та Кенії — до 10, в Кот-д’Івуарі — від 3 місяців до 5 років, в Японії, Таїланді, Єгипті, Нігерії — до довічного. У Латинській Америці можна потрапити на 20 років: у Венесуелі — до 15, Аргентині, Еквадорі і Коста-Ріці — до 12.

Законодавство ряду країн карає саме вживання наркотиків. Це Франція (позбавлення волі на термін від 2 місяців до року і штраф від 500 до 5000 франків), Греція (від 2 до 5 років), Австралія (2 роки і / або штраф в 2000 доларів) і Швейцарія (від 1 дня до 3 місяців або штраф). Тому наші туристи — любителі таких відчуттів, легко можуть опинитися на лаві підсудних просто через незнання.

Країни, де краще не їсти булочки з маком

Законодавством ряду країн за виробництво і розповсюдження наркотиків передбачена і страта. Вона введена в Індії, Бангладеш, Індонезії, Ірані, Малайзії, Південній Кореї, Таїланді, Туреччині, Єгипті, Саудівській Аравії. У цих країнах застосовується, як правило, або повішення (в колишніх англійських колоніях), або розстріл (колонії Франції та інших континентальних держав).

У країнах шаріату, наприклад в Саудівській Аравії, засудженому відсікають голову. Голови в королівстві рубають майже щодня, хоча традиційно це відбувається в п’ятницю після денної молитви. За місяць може бути страчено до 40 осіб, в тому числі і іноземців, головним чином за торгівлю наркотиками. Крім голів жителів цієї країни там летять голови пакистанців, афганців, єменців, єгиптян, філіппінців, чадцев і нігерійців. Тут навіть туриста, якого впіймали з наркотиками, можуть відправити до в’язниці, попередньо публічно його випоровши. Суди королівства керуються тільки законами Аллаха. Ніякого захисту не передбачено.

Лариса ДУЩАК