Друга річниця отримання Томосу. Чому не всі парафії можуть перейти до ПЦУ

6 січня 2018 року під час святкової літургії в Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій урочисто вручив Томос про автокефалію главі Православної Церкви України митрополиту Епіфанію. Це дало можливість українському православ’ю бути представленим у вселенському православ’ї, до якого зараз входять 15 церков від різних країн. Відтоді минуло 2 роки, але не всі парафії змогли одразу перейти до ПЦУ.

Супільне розбиралося, що заважає церквам приєднатися до ПЦУ та чому динаміка переходів у 2020 році значно знизилася.

Друга річниця отримання Томосу. Чому не всі парафії можуть перейти до ПЦУ

Як все починалося

Процес створення ПЦУ тривав кілька років, але фіналізувався у 2018 році. У жовтні 2018 року відбулося скасування акту від 1686 року про тимчасову передачу Київської митрополії в управління Московської церкви, в Україні припинила існування УПЦ МП. У грудні 2018 року у Києві відбувся помісний собор на якому Українська православна церква Київського патріархату та УАПЦ прийняли рішення про ліквідацію, а після цього, 15 грудня, зібрався Об’єднавчий собор, на якому створили Православну церкву України. Очолив ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію ПЦУ, 6 січня вручив документ митрополиту Епіфанію. 3 лютого відбулася його інтронізація. 30 січня 2019 року було створено Київську митрополію Української православної церкви.

Хто приєднався до ПЦУ

Понад 5 тисяч парафій перейшли відразу від київського патріархату до ПЦУ, а громади московського патріархату отримали можливість самостійно обирати свій релігійний центр.

“Ми, з одного боку, забезпечили представленість України в міжнародних діалогах, а з іншого боку, дали можливість вірянам мати церкву, яку визнають, яка є канонічною. Це є церква, яка немає жодної афіліації зі структурами Російської Федерації та жодним чином не є від них залежною”, – розповідає голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) Олена Богдан.

З моменту створення до ПЦУ приєдналося близько 600 парафій московського патріархату — такі цифри наводить митрополит Епіфаній та додає, що з цих парафій ще не всі оформили необхідні документи. За даними ДЕСС, станом на 1 січня 2020 року в Україні було 7097 парафій ПЦУ й 12410 парафій УПЦ МП.

У 2020 році інтенсивність переходів значно знизилася – перейшли лише 5 парафій. Сам Предстоятель ПЦУ каже, що кількість переходів знизилася через пандемію коронавірусу, перешкоджанню з боку місцевої влади та російської православної церкви.

Читайте такожКалендарна реформа і “подвійне” Різдво. Як змінюється релігійна політика України

Одна з п’яти парафій, які приєдналися до ПЦУ торік, знаходиться у селі Галинівка на Волині. Покинути Московський патріархат віряни вирішили після того, як настоятель місцевої церкви Олексій Шаран привітав із Днем ангела Володимира Путіна. Настоятеля храму після цього звільнили.

Релігійна громада Православної церкви України у Галинівці досі не зареєстрована попри те, що документи для реєстрації були передані в управління культури Волинської облдержадміністрації. Двері в храм опечатали та вже майже пів року представники обох церков проводять богослужіння на вулиці по черзі, під дверима зачиненого храму.

Змінити свою підлеглість юридично спільноті не вдається через те, що віряни передали неповний пакет документів, пояснює т.в.о. начальника відділу управління культури Волинської ОДА Василь Гайдук.

“Всі реєстраційні процеси пов’язані із громадами — це є сфера беззаперечної відповідальності спеціальних підрозділів обласних державних адміністрацій, які мають цю політику реалізовувати. Вони спільноти ці реєструють і вони мають створити всі умови для того, щоб громада вірян мала всі можливості реалізувати право вільного сповідання своєї віри”, – каже релігієзнавець Андрій Юраш.

Проте не всі парафії, які переходять до ПЦУ, залишаються поза юридичним полем. Наприклад, у селі Погреби на Київщині громада домоглася того, щоб тамтешня Свято-Успенська церква повністю перейшла у підпорядкування до помісної Православної церкви України. Храм ще у 90-х збудувала громада власними силами. Зараз тут править 33-річний Отець Олександр, якого висвятив Епіфаній. Служба, проповіді та церковні пісні тут лише українською мовою. Парафіяни розповідають, що кількість парафіян після переходу збільшилася.

Друга річниця отримання Томосу. Чому не всі парафії можуть перейти до ПЦУСуспільне, Евгеній Шульгат

Отець Олександр читає проповідь вірянам в Свято-Успенському храмі с. Погреби

“Ми — українці й повинні своє зберігати й продовжувати наше рідне українське. Ми розуміємо, про що ми молимося, як, і кому молимося”, – розповідає парафіянка Галина Петрівна.

Хоча і тут не обійшлося без проблем. Після отримання Томосу громада вирішила змінити приналежність церкви. З 2 тисяч мешканців Погребів за перехід проголосувало 576 вірян. Священники підпорядковані УПЦ МП таких зборів не визнали, через що і виник конфлікт.

“Вони привезли семінаристів чи якихось людей спортивного складу і вони намагалися таким по-хамськи відтіснити і якось налякати громаду – нас особисто залякували приїжджали. Нам погрожували, один раз тут напали на мою сім’ю – це справжня війна – це війна за вплив на територію”, – розповідає настоятель церкви Отець Олександр.

Також прибічники Московського патріархату влаштовували хресну ходу навколо церкви на підтримку УПЦ МП, але, за словами голови парафіяльної ради села Павла Галущенка, серед них майже не було місцевих жителів.

“Словесної перепалки вистачало: з їхньої сторони це і нецензурщина, і образи, і погрози, що вони нас спалять”, – каже голова парафіяльної ради села Погреби Павло Галущенко.

Утім, спільнота відстояла церкву і в суді. “Ми пройшли цей жорсткий етап і тепер церква успішно функціонує”, – підсумовує Галущенко.

Причини повільного переходу

Процес переходів до парафій до ПЦУ гальмується структурами московського патріархату, вважає релігієзнавець Андрій Юраш: “Основна модель — це показати та переконати, що коли священник реалізовує перехід, то це буде йому коштувати значних втрат. Це і судові позови, і утруднення користування храмом. Показати, що наступні переходи будуть мати такий же опір. І дуже часто це впливає на священнослужителів і вони просто бояться”.

За словами богослова Юрія Говоруна, самі священники не хочуть змінювати юрисдикцію, оскільки бояться, що їхня церква втратить фінансову підтримку, яка є за московського патріархату.

“Вагомим джерелом фінансування парафій є спонсорська підтримка, і є побоювання того, що спонсори, які підтримують московський патріархат, перестануть давати гроші. Зокрема, найбільш відомий спонсор Вадим Новинський. Московський Патріархат створює інші передумови, щоб блокувати переходи, зокрема залякування (священнослужителів – ред.)”, – зазначив Говорун.

Такі висловлювання в УПЦ МП називають спекулятивними. “Ці заяви не мають жодних підтверджень. Спільнот, які б бажали перейти в ПЦУ просто мізерна кількість у порівнянні з кількістю парафій які є в Українській православній церкві. Це кілька десятків, можливо, сотня проти 12 тисяч парафій. Крім того, в ПЦУ не збирається переходити жоден монастир УПЦ МП, яких понад 300 — в них проживає близько 5 тисяч насельників“, — заявив голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ Єпископ Климент.

Що відомо

  • Православна церква України була створена на об’єднавчому соборі в Софії Київській 15 грудня 2018 року, її предстоятелем обрали митрополита Епіфанія. Томос, який підтверджує автокефалію, вручив Епіфанію патріарх Варфоломій у Константинополі 6 січня 2019 року.
  • Новостворена Православна церква України стала автокефальною помісною церквою – однією з 15 помісних церков, які утворюють світову православну родину.
  • Вселенський патріарх Варфоломій анонсував візит до України у 2021 році.
  • У жовтні Кіпрська церква визнала томос про автокефалію ПЦУ.