До уваги аграріїв: перед хімобробкою полів обов’язково попередьте бджолярів!

Міністерство аграрної політики та продовольства України, у зв’язку з проведенням весняно-польових робіт наголошує про необхідність дотримання вимог щодо застосування пестицидів і агрохімікатів.
За результатами попередніх зустрічей з представниками профільних асоціацій та спілок проводились окремі обговорення щодо особливостей дотримання вимог чинного законодавства України в галузі бджільництва, а також виконання норм та інструкцій, для безпечного застосування І отрутохімікатів і уникнення випадків масових отруєнь бджіл.

Кількість зафіксованих випадків отруєння бджіл в цілому по Україні зменшилась. Не зважаючи на це, протягом 2016 та на початку 2017 років були зафіксовані масові отруєння бджіл в ряді областей, зокрема Львівська, Рівненська, Кіровоградська, Полтавська, Житомирська та Київська.
Враховуючи вищезазначене просимо звернути увагу на наступне:
Пунктом 7 «Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл», (Наказ Головного державного інспектора ветеринарної медицини від .30.01.2001 № Ф, зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 12.02.2001 131/5322), передбачено інформування власників пасік за три доби до хімобробок з зазначенням застосовуваного отрутохімікагу, місця (у радіусі 7 км), часу і способу проведення обробки. Вказують час ізоляції бджіл. Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години. Не допускають обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.