СКІЛЬКИ РОКІВ СТРАХОВОГО СТАЖУ ПОТРІБНО МАТИ, ЩОБ ВИЙТИ СЬОГОДНІ НА ПЕНСІЮ

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» змінено норми ст.26 Закону України №1058-ІV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та визначено нові умови виходу на пенсію за віком починаючи з 01.01.2018 року.
Право виходу на пенсію визначається з урахуванням декількох факторів, а саме: досягнення встановленого законодавством віку; набуття необхідного страхового стажу та наявності обставин, що є підставою для дострокового виходу на пенсію.
Зокрема, на даний час чинним законодавством передбачені випадки дострокового призначення пенсії за віком, які обумовлені наявністю необхідного пільгового (спеціального) стажу або належністю до відповідної категорії осіб (наприклад: учасників бойових дій, багатодітних матерів (батьків), осіб з інвалідністю за зором тощо).
За загальними правилами з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком набувають особи після досягнення 60 років та наявності страхового стажу не менше 25 років і щороку стаж збільшується на один рік. При цьому жінки можуть реалізувати право на пенсію до досягнення цього віку в залежності від їх дати народження за наявності необхідного страхового стажу.
Так, з 1 січня поточного року мінімальний необхідний страховий стаж складає 26 років, а починаючи з 1 січня 2028 року для набуття права на пенсію у віці 60 років вже потрібно буде не менше 35 років страхового стажу.
Зазначаємо, що страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Водночас, стаж, набутий до 01.01.2004, для призначення пенсії обчислюється за раніше діючим законодавством, а з 01.01.2004 – за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб.
Звертаємо увагу, якщо для виходу на пенсію не достатньо страхового стажу, набути його можна, уклавши в органах державної фіскальної служби договір про добровільну участь в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (в тому числі за минулі періоди, коли особа не підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню).

Начало формы