У Церкві Різдва Пресвятої Богородиці села Михайлівка на Глибоччині відсвяткували перше Храмове свято після переходу в лоно ПЦУ

Учора, 21 вересня, у Храмі Різдва Пресвятої Богородиці села Михайлівка Глибоцького району Чернівецької області відбулося перше Храмове свято після переходу релігійної громади від УПЦ МП до ПЦУ. На території Храму з самого ранку людно – парафіяни готуються урочисто зустрічати гостей – Митрополита Чернівецького і Буковинського Данила та священиків ПЦУ з сусідніх областей. Від воріт до входу в церкву парафіяни у вишиванках створили живий коридор, тримаючи в руках вишиті рушники, дорогу до храму встелили живими квітами. Зустрічали владику Данила та делегацію священиків ПЦУ на воротах з пишним короваєм, діти вітали віршами, лунали церковні дзвони. Парафіяни щиро раділи, дехто навіть зі сльозами ночах, що нарешті вони відзначають Храмове свято у своїй українській церкві.
«Ми дуже щасливі, що дочекалися цього дня – що ми на нашій рідній землі рідною мовою відзначаємо це свято», – каже парафіянка храму, ледь стримуючи сльози від щастя.
Настоятель храму отець Степан Нагуляк та староста села Михайлівка Валентин Москалюк запросили владику Данила очолити cвяткове Богослужіння, а всіх парафіян – долучитися до спільної молитви. Після читання Євангеліє владика Данило виголосив проповідь в честь свята Різдва Пресвятої Богородиці. Після цього усі спільно заспівали «Многї літа».
Митрополит Чернівецький і Буковинський Данило подякував парафіянам храму у Михайлівці за стійкість і витримку, за незламність і віру. «Ви зробили вагомий вклад у справу розбудови Помісної Церкви України. Ведені Божим Духом, Ви об’єдналися і стали на захист Православної Церкви України», – сказав владика Данило.
Привітати парафіян Храму Різдва Пресвятої Богородиці та високоповажних гостей завітав Голова Глибоцької ОТГ Григорій Ванзуряк. «Від імені Глибоцької ОТГ і від себе особисто хочу привітати Вас з найвеличнішим святом – святом освячення цього Храму. Хотів би побажати добра, здоров’я, миру і злагоди. Нехай нас всіх береже Господь!», – побажав Григорій Ванзуряк.
Після святкової літургії відбулося освячення води та хресний хід навколо храму.
На завершення для парафіян та гостей свята на території церкви організували святковий обід.
Нагадаємо, Збори релігійної громади у селі Михайлівка щодо переходу від УПЦ МП до ПЦУ відбулися 3 лютого 2019 року, на території храму Різдва Пресвятої Богородиці. Участі у Зборах тоді взяли 196 прихожан. І хоча настоятель Церкви Різдва Пресвятої Богородиці отець Віталій Черський був категорично проти переходу релігійної громади до ПЦУ, Збори відбулися без протистоянь – були словесні перепалки, але не більше.
Голова Зборів запропонувала підтримати перехід релігійної громади від УПЦ МП до ПЦУ, за таке рішення проголосувало 165 прихожан, проти – 28, утрималися – 3. Рішення релігійної громади прийнято – покинути Московський патріархат і перейти до Православної Церкви України. Прихожани, які проголосували за перехід релігійної громади до ПЦУ, запропонували отцю Віталію залишитися настоятелем Храму Православної Церкви України.
Після цього релігійна громада ПЦУ попросила передати їм ключі від церкви. Представники громади зайшли до храму, де отець Віталій неохоче, але таки передав ключі від церкви новому старості Василю – під камери. А вже за тиждень релігійна громада села Михайлівка отримала нового настоятеля – отця Степана Нагуляка.
Релігійна громада села Михайлівка – перша релігійна громада на Глибоччині, яка показала приклад іншим громадам і на сьогоднішній день на території Глибоцького району налічується 6 храмів Православної Церкви України. І це великою мірою завдяки благочинному Глибоцького району, протоієрею Роману Грищуку, який завжди підтримує і допомагає релігійним громадам у питаннях переходів до ПЦУ.

Інтернет-видання «Чернівці. Онлайн» безперервно здійснювало пряму трансляцію Храмового свята у церкві Різдва Пресвятої Богородиці села Михайлівка Глибоцького району – відео можна переглянути на нашій ФБ-сторінці: