Відповідальність за вчинення тяжких тілесних ушкоджень

Згідно ст.128 кримінального кодексу України Необережнетяжкеабосередньоїтяжкостітілеснеушкодження -караєтьсягромадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин абовиправними роботами на строк до двохроків, абообмеженнямволі на строк до двохроків.

Дані злочини є досить часті явища і в нашому районі.

Так, обвинувачений, знаходячись білябудинку по вул.. Механізаторська № 1 в с. Черепківці Глибоцького району Чернівецькоїобласті, не передбачаючиможливістьнастаннясуспільнонебезпечнихнаслідківсвогодіяння, хоча повинен і мігїхпередбачити, підняв з дороги камінь та кинув ним в ліву сторону автомобіля марки ВАЗ 2106, якимкерував потерпілий.Внаслідокдійобвинуваченогорозбилосяскловодійських дверей вказаногоавтомобіля і уламкирозбитогосклавлучили в ділянкулівого ока потерпілого, щоспричинилоостанньомутілесніушкодження у виглядісинцядовколалівого ока, садна на спинці носа зліва, забійної рани в лівійнадбрівнійділянці, рубцевезамутніннярогівкилівого ока, щозгідновисновкусудовомедичноїекспертизивідноситься до тяжких тілеснихушкоджень, як такі, щопотягли за собою розладздоровя, пов’язанийзістійкоювтратоюпрацездатності не менше, ніж на одну третину (не менше 33%).

Діїобвнуваченогоорганами досудовогослідствакваліфіковано за ст. 128 КК України.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненому визнав повністю, подав клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності у звязку із примиренням із потерпілими, просив закрити кримінальне провадження.

Потерпілий в судовомузасіданніпротизакриттякримінальногопровадження не заперечував та вказав на те, щовін з обвинуваченимпримирився, останнійповністювідшкодувавзавдану ним шкоду.

За результатами судового розглядуКеруючисьст.ст. 285-288 Кримінально-процесуального кодексуУкраїни, суд постановив: звільнитиобвинуваченоговідкримінальноївідповідальності за ст. 128 КК України на підставіст. 46 КК України, у звязку з йогопримиренням з потерпілим.

Ось, що може бути за ті вчинки, за які особа, не передбачала таких наслідків. Це повинно спонукати осіб, що перш ніж щось зробити, треба  подумати, щоб в кінці не було неприємних наслідків як для себе так і до інших осіб.

Ігор Димчук

Прокурор Сторожинецької місцевої прокуратури