ЕФЕКТИВНЕ ОЧИЩЕННЯ НАШИХ ВОДОЙМ ЕФЕКТИВНИМИ МІКРООРГАНІЗМАМИ

Найбільша глибоцька водойма – Зеленькова багна, що на Ґирлі, віддавна була затишною оазою і улюбленим місцем місцевих рибалок. Багато хто з глибочан звернув, напевно, увагу, що озеро за останні роки заросло водоростями, зокрема, елодеєю, вода стала каламутною і з’явився неприємний запах. Тобто проявились всі ознаки біологічного забруднення.

Весною позаминулого року до Глибоцького клубу органічного землеробства звернулась Лариса Петрівна Головач, яку турбував стан водойми, біля якої вона проживає. Особливо – неприємний запах. Оцінивши на місці стан тієї частини заплави Зеленькової багни, яка прилягала безпосередньо до її садиби, ми вирішили застосувати глиняні біокульки з пробіотиками та самі пробіотики.

Найкраще з очищенням забруднених водойм успішно справляються саме пробіотики – ефективні мікроорганізми, які позитивно взаємодіють з водним середовищем та унеможливлюють розвиток патогенних мікроорганізмів, переробляючи їх та відновлюючи природний стан водойми. Ефективні мікроорганізми також інтенсивно споживають розчинені продукти органічного розкладу – аміак, нітрати, фосфати, сечовину та інші шкідливі сполуки, зменшуючи їх концентрацію у водоймі.

Пробіотики усувають цвітіння води та неприємний запах, зменшують накопичення донних утворень та призупиняють гнилісний процес, запобігають неконтрольованому росту водоростей, відновлюють природний колір та чистоту водойми, зменшують популяцію комах.

При розведенні риб пробіотики дозволяють підтримувати здорове водне середовище при високій щільності заселення водойми та зменшують ризик розвитку патогенів, які викликають хвороби риб.

На початку липня було розкидано біокульки та влито пробіотики – Емочку у заплаву, де неприємний запах був особливо сильним.

Про результати дії пробіотиків розповідає Лариса Петрівна:

– Мені не подобалось, що озеро стало дуже брудним. Прочитала якось, що в Німеччині застосовують бактерії для очищення озера. Вирішила спробувати почистити пробіотиками хоча б ту частину водойми, яка була біля мого городу. Тому звернулась до клубу органічного землеробства.

На початку липня ми закинули у воду біокульки та влили пробіотики. Після їх застосування через кілька днів з’явилось скупчення тоненької білої плівки та помутніння на поверхні водойми. Це свідчило про те, що корисні мікроорганізми почали діяти.

Два місяця, поки ефективні мікроорганізми розмножувались, особливих змін не було помітно. В середині вересня все озеро раптово стало червоним. Пейзаж з червоним озером на тлі зелено-жовтуватого листя був досить цікавим. Так було кілька днів. Потім все різко очистилось і вода стала майже прозорою. Намулу стало менше. Зникли водорості та ряска по всім ставку.

Минулого року корисні мікроорганізми не застосовувались, але вода все одно була чиста. Ряски не було взагалі та де-не-де були помітні водорослі. А попередні роки, перед застосуванням корисних мікроорганізмів, ріст водоростей проявлявся майже по всій території водойми.

Найбільше вразили зміни в цій невеликій заплаві. У ній була фактично не вода, а темне брудне болото, від якого дуже неприємно тхнуло. Після застосування  Емочки потрохи зникав запах, а через два місяці у заплаві вже була чиста-чиста вода.

Весь час після внесення корисних мікроорганізмів качки плавали та харчувались, як звичайно. Видно по всьому, що прекрасно почуває себе і риба.

Коментар Вадима Рудого, голови Глибоцького клубу органічного землеробства

  • Вперше в Україні очищення водойми пробіотиками проводили наші колеги з міста Лубни на Полтавщині. Площа озера там значно більша – біля 5 гектарів. А отже, довелось застосовувати набагато більше біокульок і Емочки. До того ж ситуація була обтяжена тим, що водойма на той час фактично стало стічною канавою. А зараз на цьому озері вже купаються.

Звичайно, досвід полтавських колег довелось коригувати з врахуванням глибоцьких особливостей. Такі роботи ми проводили другими в Україні і першими на Буковині. І хоча й очікували на гарні показники, та результати очищення перевищили сподівання. Кількість біокульок та норми внесення Емочки були розраховані на ті кілька соток вузької заплави, яка прилягала до садиби Лариси Головач. Тож звісно, на очищення всього озера, а  його площа становить майже гектар, не розраховували.

Яким же було наше здивування, коли позитивний вплив пробіотиків проявився майже на всьому озері,  десь на 90% площі плеса. Такою ж чистою вода була і наступного року. Без сумніву, такі позитивні зміни свідчать не тільки про безпечність біопрепаратів, а й про їх високу ефективність, і в першу чергу – для очистки водойм.

 Артем Рудий  заступник голови Глибоцького клубу органічного землеробства