Зловживання довірою – може привести до кримінальної відповідальності

 

Шахрайство, характеризується як заволодіння чужим майном шляхом обману чи зловживання довірою.

Так, мешканець сусіднього району, у липні 2018 року, керуючи автомобілем «BMW», заїхав на автозаправочну станцію, що розташована в Сторожнецькому районі, та зупинився біля колонки. В подальшому, під приводом заправки свого транспортного засобу паливом, замовив у оператора АЗС дизельне паливо «до повної заправки» транспортного засобу та при цьому, перебуваючи в салопі автомобіля, ввівши в оману останнього, після закінчення заправки з оператором не розрахувався та з місця події поїхав у невідомому напрямку, тим самим заволодівши дизельним паливом у кількості 35,95 літрів та завдавши ТOB «Вікав» матеріальної шкоди на загальну суму 898 грн. 75 коп.

Окрім цього, далі він повторив свої дії в Сторожинцях та у Тарашанах. На АЗС  «WOG», зупинившись біля колонки, в подальшому , під приводом заправки свого транспортного засобу, замовив у оператора АЗС дизельне паливо «до повної заправки» транспортного засобу та при цьому перебуваючи в салоні авто, ввівши в оману останнього, після закінчення заправки  з оператором також не розрахувався та з місця події поїхав у невідомому напрямку, тим самим заволодівши дизельним паливом у кількості 60 літрів та завдавши  матеріальної шкоди на загальну суму 1530 гривень.

У Тарашанах, на АЗС «МАВЕКС» під приводом заправки свого транспортного засобу дизельними паливом, замовив у оператора АЗС дизельне паливо «до повної заправки» транспортного засобу та при цьому, перебуваючи в салоні автомобіля, ввівши в оману оператора АЗС, демонстративно витягнув гаманець нібито для розрахунку за отримане дизельне паливо. Однак, достовірно знаючи, що не буде розраховуватися за отримане дизельне паливо, з оператором не розрахувався та з місця події поїхав у невідомому напрямку, тим самим заволодівши дизельним паливом у кількості 61,53 літрів, завдавши матеріальної шкоди на загальну суму 1599 грн. 63 коп.

В судовому засіданні обвинувачений вину визнав повністю, щиросердно розкаявся, повністю підтвердив обставини, викладені в обвинуваченні.

Суд визнав обвинуваченого винним та наклав покарання у вигляді штрафу 1700 грн.

Шахрайство карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. Якщо злочин вчинений повторно то такий злочин карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням.

 

Світлана Гуцуляк

Прокурор

Сторожинецької місцевої прокуратури