А на тім рушникові…

Ця ідея у Петра Панчука – голови Глибоцької районної ради виникла спонтанно, ледь не увісні. Зазвичай подібне трапляється у поетів, коли раптом прокинувшись серед ночі, швиденько сідають за письмовий стіл і записують римовані рядки, аби не забути до ранку.

Отож, не гаючи часу, Петро Володимирович почав збирати вишивані і домоткані рушники. Спочатку із кількох сіл Глибоччини, а від так й окремих районів Буковини, згодом до них додались і експонати із цілого ряду регіонів України. Таким чином перед початком сесії райради 3-го травня депутати та запрошені мали змогу оглянути експозицію, в якій було виставлено понад 200 оригінальних робіт народних умільців.

  • Яка ж мета цього задуму, – запитав Петра Володимировича.
  • Перед усім, популяризація культури традицій і звичаїв тих регіонів, з яких мені вже вдалося виставити

отут рушники. До слова, серед них у сесійному залі є і ті, що мають кілька десятків, а то і більше ста років. До того ж вони мають і побутові призначення. Скажімо, для проведення шлюбних чи якихось інших урочистостей.

  • Зважте і на те, – додав Петро Володимирович, – що невдовзі в нашій державі таки пройде реорганізація адміністративного поділу, а значить чимало з майже 500 районів фактично можуть зникнути з мапи України. І ці експонати залишаться свідками їх культурного надбання. Гадаю, що вони є немаловажним фактором ще й в історичному плані. Звісно, не міг не поцікавитись у розмові з Петром Панчуком щодо того, а як же йому вдалося зібрати представлені рушники.
  • Щось, зокрема з давніх робіт, – відповів співрозмовник, презентували друзі та знайомі. Інші переважно купував сам на ринках, святкових ярмарках,  Інтернеті та у ході своїх відряджень або приватних поїздок.

Судячи із підписів під кожним з експонатів, географія їх окрім Буковини представлена також регіонами за винятком лише кількох областей.

Хотілося б сподіватись, що наша розмова у мережі Інтернету посприяє поповненню експозиції і дасть можливість познайомитись з нею не тільки глибочанам, а й багатьом гостям селища.

Василь Гейніш, зазлужений журналіст України