Презентація книги Олени Рєпіної у залі Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки

Благословенна ти…

У затишній залі Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка відбулась презентація книги начальника відділу культури Глибоцької РДА, буковинської письменниці Олени Рєпіної „Всміхнися, жінко!”. Це збірка поезій, що була цьогоріч відзначена районною та міжнародною преміями імені Ольги Кобилянської.

Олена Рєпіна пише вірші, які глибоко проникають в душу, зігрівають серце. Її літературний стиль — це поезії у традиційному їх розумінні, так і театралізовані літературно-музичні композиції для сценічного втілення. Особливі теми — захист України, повага та шана до воїнів, любов до природи, до кожної людини. Та найбільш хвилюючим мотивом творчості  є місце жінки в сучасному світі, радості та болі, краса та велич.

Як мовила на початку презентації Олена Рєпіна: „У збірці дуже різнопланові поезії і тематично, і за способом вираження думки. Але у ці особливі дні перед Благовіщенням, сповнені великою Божою ласкою, даною кожній жінці, я запрошую вас у світ духовної лірики. На тлі виборів Президента, проблем у країні — це справді інша площина. Це та точка сили, де можна відновити свій енергетичний баланс і продовжувати рух далі”.

Звучали поетичні рядки, присвячені Діві Марії, Адаму, Єві, Марті… Кожне поетичне слово, декламоване поетесою разом з донькою Анастасією, студією поетичних мініатюр „Житейські істини” ставало життєдайним трунком, що сповнював духовними силами та любов’ю до життя присутніх. Педагог Глибоцької музичної школи, студент Одеської консерваторії Іван Лупу подарував музичну композицію.

Щирі слова вітань мовили начальник управління культури ОДА Віра Китайгородська, директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОДА Оксана Палійчук, голова правління Чернівецького обласного товариства „Просвіта” Остап Савчук, головний редактор видавництва „Букрек” Олена Пономаренко, докторант кафедри української літератури ЧНУ ім. Юрія Федьковича Світлана Кирилюк, директор Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка Наталія Філяк, заслужений працівник освіти України, громадсько-культурна діячка Тамара Мінченко. Надзвичайно щирими були учні Чагорської ЗОШ, які приїхали на презентацію з педагогом Наталією Козачок і виконали „Отче наш про Україну”.

Завершували поетичну імпрезу флеш-мобом „Усміхнися, жінко!”. Модератор заходу Любов Шилюк підсумувала, що велике й прекрасне серце поетеси Олени Рєпіної сповнене музики неба і Богом самим натхненне. А лейтмотивом зустрічі стала любов до всього у світі, яка щиро лунала з поетичних рядків.

Лариса ДУЩАК.

Фото автора.