До 8 березня у Глибоці відкрився квітковий ярмарок

Багато жінок в Україні та світі щороку святкують 8 березня, і ще більше людей щорічно задаються питанням, хто придумав Міжнародний жіночий день 8 березня і яка історія свята.
Міжнародний жіночий день 8 березня: що за свято 
8 березня Вікіпедія називає Міжнародним жіночим днем, який відзначається щорічно в низці країн світу. Історично з’явилося як день солідарності жінок у багатьох країнах у боротьбі за рівність прав і емансипацію. З березня 1975 року Міжнародний жіночий день відзначається в ООН.
В цей день жінки усіх континентів, нерідко розділені національними кордонами або етнічними, мовними, культурними, економічними і політичними відмінностями, мають можливість зібратися разом і згадати про традиції, які уособлює собою, принаймні, кілька десятиліть боротьби за рівність, справедливість, мир і розвиток.

Свято 8 березня стало символом фемінізму й антисексизму. У деяких країнах, у яких відзначається день 8 березня, жінки отримують подарунки та квіти. Цей жест феміністки, однак, знаходять недоречним, оскільки вважають, що день повинен привернути увагу до гендерної нерівності.
За останні 100 років свято 8 березня проявило себе в різних формах: від проголошення виборчих прав жінок, до акцентування уваги на проявах жорстокості по відношенню до жінок 21 століття.

Міжнародний жіночий день: історія свята 8 березня 
   Незважаючи на те, що жіночі марші, протести і страйки проводилися з 1909 року, жодна з подій не припадала на 8 березня. Найперший Жіночий день був відзначений 28 лютого 1909 року в Нью-Йорку, і був організований Соціалістичною Партією Америки в пам’ять про страйк 1908 року Міжнародної жіночої профспілки працівників швейної промисловості.
Вважається, що Міжнародний жіночий день 8 березня був придуманий Кларою Цеткін (Соціал-демократична партія Німеччини) на великій жіночій зустрічі, організованій Соціалістичним Інтернаціоналом в Копенгагені 26 і 27 серпня 1910 року. Понад 100 учасників з 17 країн вирішили щороку в березні відзначати Міжнародний жіночий день – день солідарності жінок у боротьбі за повні політичні, економічні й соціальні права.
Тим не менш, точна дата Міжнародного жіночого дня на тій конференції так і не була визначена.
Перший Міжнародний жіночий день був проведений 19 березня 1911 року – жінки претендували на право голосувати, право на працю і вимагали покласти край дискримінації на роботі. Цей день відзначався в Німецькій імперії, Австро-Угорщині, Швейцарії та Данії в різні дні. Більше мільйона людей взяли участь у мітингах.
Дата святкування 8 березня може бути приурочена до однієї або кількох подій. Так, існує думка, що перший в історії “марш порожніх каструль”текстильщиц Нью-Йорка, що пройшов 8 березня 1857 року, став однією з передумов святкування Міжнародного жіночого дня.

Під час маршу вони били в ці самі каструлі, вимагаючи надати їм 10-годинний робочий день замість 16-годинного, рівну з чоловіками заробітну плату і виборче право. Ця ж версія говорить і про відому німецьку комуністку Клару Цеткін.
Існує й інша, більш скандальна версія походження свята 8 березня. В 1857 році в Нью-Йорку жінки дійсно протестували, але були це не текстильниці, а повії. Вони вимагали виплатити зарплату матросам, адже ті користувалися їх послугами і не мали грошей заплатити.
Ще пізніше, 8 березня 1894, у Парижі відбулася ще одна демонстрація повій. На цей раз вони вимагали визнати їх права нарівні з тими працівницями сфери послуг, які шиють одяг або печуть хліб, і заснувати спеціальні профспілки.
Схожі акції пройшли в 1895 році в Чикаго, а в 1896 році в Нью-Йорку. Ці протести й стали передумовою пам’ятного з’їзду суфражисток в 1910 році, де і було вирішено оголосити 8 березня Міжнародним жіночим днем так, як це запропонувала Цеткін. До речі, сама ж Клара Цеткін також брала участь у подібних акціях. У 1910 році разом зі своєю подругою Розою Люксембург вона вивела на вулиці німецьких міст повій з вимогою припинити безчинства поліції. Ось тільки в радянській версії “повій” замінили на “трудящих жінок”.
Якою б не була справжня історія цього дня, 8 березня вже давно стало символом краси, ніжності, жіночності й весни.

Джерело: УНІАН