За носіння холодної зброї передбачена кримінальна відповідальність

Відповідно  статті 263 Кримінального кодексу України покарання наступає у разі носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу.

На території нашого району впродовж 2018 року  зареєстровано  27 кримінальних проваджень  про  злочини вказаної категорії, по яких в подальшому процесуальне керівництво досудовим розслідуванням проводилося прокурорами Сторожинецької місцевої прокуратури.

Зокрема, на міжнародному пункті пропуску «Порубне» Чернівецького прикордонного загону в с. Тереблече Глибоцького району Чернівецької області громадянин Румунії, перетинаючи кордон України, при виїзді з України в Румунію в салоні автомобіля  марки «IVECO» транспортував без передбаченого законом дозволу ніж, який згідно висновку криміналістичної експертизи  є холодною зброєю.

В грудні 2018 року прокурором Сторожинецької місцевої прокуратури Чернівецької області та підозрюваним укладено угоду про визнання винуватості.  За умовами даної угоди підозрюваний  під час досудового розслідування повністю визнав свою винуватість та зобов’язався беззастережно визнати обвинувачення в обсязі підозри у судовому провадженні.

Крім того, за вчинення злочину,  передбаченого ч. 2 ст. 263 КК України, сторони  погодилися з призначенням  покарання  підозрюваному у виді штрафу  в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а саме 850 гривень.

Слід пам’ятати, що такий вид зброї слід належним чином зареєструвати  в органах дозвільної системи  поліції.

Такі злочини караються згідно ч. 2 статті 263 Кримінального кодексу України:  штрафом до п’ятдесяти  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

 

Сергій Балицький

Прокурор

Сторожинецької місцевої прокуратури