Григорій Ванзуряк – «Глибочани мудрі і самі розберуться у всьому»

Після подій які відбулися минулого тижня ми запросили дати коментарі Глибоцького селищного голову Григорія Ванзуряка

Григорію Степановичуось уже декілька днів у Глибоці практично не вщухають відгуки акції, що пройшла перед будинком райдержадміністрації за участю представників духовенства і вірян церкви УПЦ щодо, начебто, утисків їх релігійних прав та свобод. Які ваші міркування з цього?

22 квітня 2018 р. Святий і Священний Синод Вселенського Патріархату прийняв до розгляду Звернення від Президента та Верховної Ради України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні, а також звернення ієрархів українських православних церков.

Після чого Синодом Вселенського Патріархату прийнято рішення про початок процедур, необхідних для надання томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні6 січня 2019 патріарх Варфоломій вручив томос про автокефалію Православної Церкви України митрополиту Київському і всієї України Епіфанію. Хочу зазначити, що на звернення Вселенського Патріарха Варфоломія відгукнулися всі ієрархи УПЦ КП, УАПЦ та двох єпископів УПЦ і об’єдналися в Православну Церкву України (ПЦУ).

Для забезпечення порядку та організації процедури державної реєстрації релігійних організацій Верховна Рада України прийняла Закон України №2673-VІІІ “Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи”, який 30 січня 2019 року набув чинності.

Закон передбачає механізми, за допомогою яких релігійна організація того чи іншого населеного пункту може змінити свою підлеглість наявним в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням). Тому релігійна громада населеного пункту має право скористатися даним механізмом, а дії які перешкоджають громаді вважаються такими, які порушують право громадянина.

3 лютого 2019 року у рамках чинного законодавства релігійна громада парафіяльного храму Різдва Пресвятої Богородиці у с.Михайлівка прийняла рішення про перехід до ПЦУ. Хочу зазначити, що сам особисто, на запрошення громади, з метою запобігання можливим провокаціям, був присутній на богослужінні і потім на зборах релігійної громади. До речі в Михайлівці є тільки одна церква і практично майже всі жителі належать до православної релігійної громади. За тиждень до зборів ця тема обговорювалася у церкві, після цього у селі були вивішені відповідні оголошення, члени ініціативної групи з числа парафіяльної ради у телефонному режимі ще раз додатково повідомили священика, для дотримання громадського порядку були повідомлені правоохоронні органи та органи місцевої влади, так-що про збори у населеному пункті знали всі .

Чи забезпечувалася прозорість голосування в Михайлівці? 

Усі жителі, які голосували, попередньо зареєструвалися і поклали свої підписи, тим, хто не належав до місцевої релігійної громади, реєструватися та голосувати було заборонено. Списки учасників подані зараз для перереєстрації релігійної громади і їх можна, при потребу, якщо у когось є сумніви, побачити. Все це знімалося 3 телеканалами і правоохоронними органами. Прозорість голосування була збережена. Як на мене, це правильно, вирішувати на зборах мають тільки ті, хто є членами місцевої релігійної громади, а не звозити з цілої області чи інших населених пунктів людей і вказувати як нам бути. Законодавець навіть передбачає спільне використання культових споруд, до речі, на зборах це було запропоновано стороні, яка опинилася у меншості, але ті відмовилися. Вважаю, що там де є вже збудовані храми ПЦУ і УПЦ протиріччя не повинно бути. Хоча, по великому рахунку, люди самі мають визначатися, це їх вибір і їм з цим жити. Тому я думаю, що жителі Михайлівки чи інших населених пунктів дадуть самі собі раду і не потрібно нікого нічому повчати. Стурбований тим, що окремими особами поширюються чутки нібито ті хто не ходить до церкви забрали храм у тих хто відвідує. У Михайлівці більшість членів церковної 20-ки на чолі з старостою церкви перейшли з УПЦ в ПЦУ. Спостерігаю, що останнім часом більше нагнітається ситуація навколо села Михайлівка а ніж під час проведення релігійних зборів у самому селі. Хочу довести до громадськості що релігійні збори пройшли спокійно і виважено, всі сторони мали можливість висловитися. Без перебільшення скажу, що Михайлівка може стати взірцем для інших. Перш за все окремо хочу подякувати отцю Віталію Черському та членам релігійної громади за їх мудрість, тактовність, толерантність та поваго один до одного.

Власне, можете підтвердити той факт, що керівництво Глибоцької ОТГ ніяк не втручалося і не буде цього робити в ході прийняття наступних рішень релігійних справ?

Я глибоччанин з діда-прадіда, мій дідусь народився у 1909 році і охрещений був у греко-католицькому храмі (в народі казали українська уніатська церква), моя бабуся охрещена у римо-католицькому костьолі у Глибоці. Пізніше, як радянською владою були закриті храми вони стали прихожанами УПЦ. Інший дідусь по маминій лінії був старостою церкви УПЦ в селі Слобідка і допомагав відкрити церкву в цьому селі, тому для мене релігійний спокій у громаді вище за все. Я відвідую богослужіння всіх церков, що є на території громади і з повагою ставлюся до кожного, але не можу бути осторонь коли на нашій території хочуть розпалити міжнаціональну і міжрелігійну ворожнечу. Певні сили свідомо хотять щоб жителі Глибоцької громади пересварилися між собою. Саме тому цієї суботи, за ініціативи депутатів Глибоцької об’єднаної територіальної громади від сіл Михайлівка та Червона Діброва скликано позачергову сесію громади, на якій розглянуто і прийнято звернення до Президента України, Кабінету міністрів України, керівників Служби безпеки України, Національної поліції України та Генеральної прокуратури України щодо дій та висловлювань окремих осіб, які можуть спровокувати міжетнічні протистояння і порушити міжконфесійну злагоду в Глибоцькому районі Чернівецької області. Депутати констатували, що минулого тижня хакерами з території Росії здійснено DOS-атака на ряд інформаційних ресурсів області та висловили думку, що вказане, ймовірно, керується спецслужбами Росії. На позачерговій сесії було запрошено заступників голови РДА та райради, начальника відділення поліції в Глибоцькому районі, представників Глибоцького міжрайвідділу СБУ в Чернівецькій області, до яких доведено дану інформацію та звернено їх увагу щодо вжиття заходів реагування на такі прояви і забезпечення правопорядку та законності на території Глибоцького району.

І на останок побажання?

Перш за все звертаюся до жителів нашої громади: “Прошу бути мудрими, не вдаватися до провокацій. Нам жити у нашому спільному домі в нашій громаді і всі ми разом готові за себе постояти. Кожному забезпечено право вибору і  вільного віросповідання, яке гарантовано Конституцією України. Впевнений, що ми самі собі дамо раду. Миру, єдності і злагоди нам усім. Я впевнений, що глибоччани мудрі і самі розберуться у всьому”.