Об’єкти вчинення крадіжок непоодинокі

Відповідно до статті 185 Кримінального кодексу України покарання наступає за таємне викрадення чужого майна.  Таємним визнається таке викрадення, здійснюючи яке, винна особа вважає, що робить це непомітно для потерпілих чи інших осіб. Як правило, крадіжка вчиняється за відсутності будь-яких осіб (власників, володільців майна, осіб, під охороною яких воно перебуває, очевидців тощо).

В жовтні місяці 2018 року мешканець Глибоцького району, перебуваючи на одній з вулиць в с. Кам’янка Глибоцького району Чернівецької області, переслідуючи умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, з метою особистого збагачення, шляхом вільного доступу, таємно викрав п’ятирічного коня білого кольору, який знаходився на пасовищі в с. Кам’янка Глибоцького району, після чого з місця вчинення кримінального правопорушення зник, а викраденим майном розпорядився на власний розсуд, чим спричинив потерпілому матеріальну шкоду на загальну суму  13 000 грн. Таким чином, своїми умисними діями громадянин вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 185 КК України, тобто таємне викрадення чужого майна ( крадіжка).

У листопаді 2018 року до початку судового розгляду справи по суті між потерпілим  та обвинуваченим  було укладено угоду про примирення.

Обвинувачений в повному обсязі визнав свою вину у вчиненні інкримінованого йому органом досудового розслідування злочині за обставин, викладених у повідомленні про підозру та обвинувальному акті. Сторони визнають правильність кваліфікації дій обвинуваченого   за ч.1 ст.185 КК України як таємне викрадення чужого майна (крадіжка) та узгоджують вид покарання – у вигляді ста п’ятдесяти годин громадських робіт, з урахуванням того, що обвинувачений щиро розкаявся та добровільно відшкодував завдані збитки.

Згідно Кримінального кодексу України, за такі злочини передбачене покарання у вигляді  штрафу від тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

 Ігор Димчук – Прокурор Сторожнецької місцевої прокуратури