Де народився – там і знадобився

Із рідним селом Опришени в Пантелея Білецького пов’язана вся його доля: тут народився, як кажуть у народі, – тут і знадобився. Що правда, була й трирічна перерва з батьківським порогом, коли молодого хлопця тоді ще радянська влада на Буковині призвала до лав армії. Служити довелось аж на далекому сході Росії, та щойно повернувся додому і одразу ж подався до сільської школи, бо після закінчення Чернівецького педучилища саме в ній навчав і виховував своїх чисельних учнів.

Власне то складало і все свідоме життя: сорок два роки педагогічної праці як вчителя географії, потім й історії, бо зумів заочно завершити ще навчання у двох вишах – Тераспільському педінституті Молдови і Чернівецькому держуніверситеті.  Втім, є також одна сторінка у трудовій книжці Пантелея Георгійовича – це чотирирічне директорування у тій же середній школі Опришен.

Так уже повелося на селі, що проживаючи в ньому, змалку привчаєшся і до роботи на землі. Зокрема свого часу учні разом зі своїми педагогами допомагали місцевому колективному господарству щороку восени збирати врожай на полях. А керівництво колгоспу у свою чергу дбало про те, аби на столі у шкільній їдальні діти завжди мали свіжі та безкоштовні продукти харчування. Але не тільки цим сприяло школі господарство, а, скажімо, тодішній його керівник Сильвіян Бойко допоміг придбати музичні інструменти на радість обдарованих учнів та їх батьків у селі цілий ряд років гучно звучав шкільний духовий оркестр.

Про авторитет і повагу П.Г. Білецького у колективі свідчить і той факт, що він тривалий час очолював і педагогічну профорганізацію, а останні 30 літ Пантелей Георгійович керує на території сільської ради і первинним ветеранським осередком, котрий нараховує понад 600 сельчан Опришен та Слобідки.

Сьогоднішній день у житті П.Г. Білецького позначений славним ювілеєм – йому виповнюється 85 років. Звісно на адресу іменинника лунатиме багато щирих привітань і найкращих побажань найперше від дружини, двох дітей та трьох онуків, вдячних учнів і друзів – ветеранів. Тож, шановний Пантелею Георгійовичу, нехай ще многая літ міцним буде Ваше здоров’я, щастям і добробутом повниться оселя.

Василь Гейніш