«Хвалю я Бога і за те, що ще земля під ногами є»

Після зустрічі і розмови з цією простою селянською жінкою у Привороках я довго міркував над тим, кого ж вона нагадує своєю відвертістю і щирістю, якоюсь казковою і трохи наївною тональністю світобачення. І вже тоді, коли минув деякий час, раптом зловив себе на думці: Любов Резнійчук наче зійшла з квіткових і дивовижних сюжетів картин Марії Приймаченко – відомої української художниці, чий Божий дар полонив весь світ.

Доля Любові Констянтинівні аж ніяк не стелила з дитинства легке і безтурботне життя. Її батьків (мати була родом з Рівненщини, тато – Буковини) жорстокий сталінський режим у 1940 році виселив з рідних місць у далекий Красноярський край Росії. Звідти сім’я змогла повернутись в Україну лише у 1955 році. Осіли у Глибоці, звідки був родом батько. Уже з малих літ дівчинка відчула подих землі, коли бігала босоніж літніми полями, де колосились ячмінь і пшениця, з – поміж яких пломеніли маки, щось таємничо нашіптував легенький вітерець. Втім, милуючись цією красою, водночас  Люба й призвичаїлась до нелегкої хліборобської праці. Закінчила згодом агрономічне відділення сільгосптехнікуму, що назавжди прив’язало її до села, роботи на землі. Так і минали рік за роком, як моветься у радостях і печалях, бо зазнала і втрат рідних та близьких людей, сімейних негараздів. Але серце жінки попри все народжувало неозлобу, а дивне розкриття любові до слова. Непростого, а зримованого, що стовпчик за стовпчиком складалось у вірші. У них не знайти надмірної філософії, високодумства. Зате не можна не вловити почуття щирості душі, коли вчитуєшся, а радше вслухаєшся у рядки, мовлені вустами авторки про добрих людей і рідну Україну, ту землю, що чарує, годує і зігріває.

Чесно кажуси, хочеться лише вклонитись, подякувати Любові Констянтинівні і за те, що поряд з усім вона ще й ніжно опікується про прикрасного онука, який ласкаво називає її не бабусею, а своєю мамою. Що завдяки натрудженим рукам якось особливо затишно у хаті, де лагідні жіночі очі випромінюють стільки тепла і світла, без яких і ненароджувались би  оті рядки, що раз за разом лягають на папір.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Василь Гейніш  

PS. Пропонуємо увазі читачів один із віршів Любові Резнійчук. Одночасно завдячуємо Стефанії Некуляк – громадській активістці з Тарашан за сприяння у підготовці даного матеріалу.

Любов Резнійчук   

    Плач землі

Хвалю я Бога й небеса,

Що творять в світі чудеса.

Що рано сонечко встає

І день прийдешній знову йде.

 

Що місяць світить у горі,

А зорі мовби кораблі,

У морі плавно пропливають,

Та усіх здаля благословляють.

 

Хвалю я Бога і за те,

Що ще земля під ногами є.

Що всіх годує, напуває,

Хоч люд її нізащо має.

 

Поля стоять у бур’яні,

Від лісу залишились тільки пні.

І плаче матінка земля

Та носить стихії майже не щодня,

Бог попередження дає

Але люд не меле й не кує!