Домашнє вогнище часом не гріє, а пече

З початку року на території Глибоцького району зафіксовано 67 пожеж, що на 68,5 % більше ніж за аналогічний період 2017 року (46 пожеж). Спостерігається значний ріст пожеж.

Викликає занепокоєння і стан із загибеллю та травмування людей під час пожеж. З початку 2018 року внаслідок пожеж загинуло 3 особи та один травмований. Основними причинами загибелі людей на пожежах є: необережне поводження з вогнем (куріння), порушення правил пожежної безпеки при експлуатації електроприладів та печей.

Причинами значного зростання кількості пожеж у житловому секторі, в першу чергу, є порушення правил пожежної безпеки під час експлуатації пічного опалення. Не таємниця, що більшість помешкань у сільській місцевості досі опалюється за допомогою печей. Деякі з них вимуровані кілька десять років тому. Щороку трапляється чимало загорань, викликаних неправильною експлуатацією пічного опалення. З початку 2018 року в Глибоцькому районі виникло 6 пожеж, причиною яких є порушення правил експлуатації та монтажу печі та димаря. Відтак існує ряд рекомендацій, що можуть запобігти біді.

Отже під час експлуатації пічного опалення НЕОБХІДНО:

  • Очищати димоходи та печі від сажі, не рідше одного разу на три місяці;
  • Відстань від печі до меблів – 0,7 м. не менше, від топкових отворів – не менше 1,25 м;
  • Металевий лист біля топкових отворів розміром 0,5х0,7;
  • Димові труби на горищі повинні бути заштукатурені й побілені;
  • Протипожежна розділка між пічкою та горючою конструкцією;
  • Золу, що видаляють із топки необхідно заливати водою.

 

Руслан Кройтор – начальник Глибоцького РС У ДСНС