«Нев’янучий цвіт українства – Просвіта»

Сьогодні 24 жовтня в читальному залі Глибоцької центральної районної бібліотеки відбулась зустріч з просвітянами Глибоччини та учнями Глибоцького ліцею з приводу важливої для кожного з нас події – 150 –ти річчя створення товариства «Просвіта», що належить до вагомих в історії українства, і є не просто ювілеєм однієї з громадських організацій, вона має без перебільшення епохальне значення.
Під час заходу присутні разом із ведучими пройшли основними сторінками історії товариства «Просвіта». Саме з «Просвітою», пов’язаний найінтенсивніший період націєтворення, що тривав протягом багатьох десятиліть. Адже, найбільше значення в діяльності товариства мало живе слово.
Сотні тисяч хат-читалень, десятки видавництв, тисячі самодіяльних хорових колективів, театрів, гуртків, книгорозповсюджувачів – все це поширювало рідне слово, гуртувало націю. Великий внесок у розвиток просвітництва на Буковині внесли: Юрій Федькович, Ольга Кобилянська, Степан Смаль – Стоцький, Сільвестр Яричевський. Особливо відзначалися в цьому брати Воробкевичі. А створена Сидором Воробкевичем пісня “Мово рідна, слово рідне…” стала своєрідним гімном просвітян не лише на Буковині.

Відома письменниця, наша землячка Ольга Кобилянська писала: “Згадуйте предків своїх, щоб історія перед вами не згасла, і золотої нитки не згубіть”
Сьогодні просвітяни, втілюючи в життя цей заповіт, проводять творчі зустрічі письменників, художників, музикантів зі школярами та студентською молоддю, де розповідають про життя і творчість митців Буковини та Глибоччини, дарують їм книги, картини і пісні.
Протягом заходу до слова запрошувались: голова районного товариства «Просвіта» ім. Т.Г. Шевченка – Олександра Приходько-Возняк, начальник відділу культури і туризму РДА – Олена Рєпіна, голова райкому профспілки працівників освіти Глибоцького району – Світлана Лазурко та директор музею – світлиці Домки Ботушанської – Ольга Шевченко.
Ідея просвітництва вічна, тому першочерговим завданням просвітян і кожного із нас є відродження української культурно – духовної спадщини.