Урочистості до Дня захисника України та Дня Українського козацтва відбулися у Глибоці

14 жовтня в Україні відзначають День захисника України, Покрови Пресвятої Богородиці, 75-ї річниці створення УПА та День Українського козацтва. Офіційно цей день є державним вихідним.

У 2018 році День захисника України припадає на неділю.

14 жовтня стало державним святом з 2015 року.

У смт. Глибока урочистості з цих знаменних дат пройшли 12 жовтня. На центральній площі селища очільники району, Глибоцької селищної ради, представники громадськості, воїни, які боронили незалежність нашої держави на Сході провели урочисте зібрання. Під час заходу згадали тих, хто віддав і віддає своє життя за нашу Державу, нашу незалежність, також були нагороджені відзнаками учасники бойових дій на Сході України. Відбулося покладання квітів до пам’ятників Т.Г. Шевченко, «Борцям за волю України», воїнам Афганцям.

Найголовніше, що треба знати про ці свята, які відзначають у цей день і які дуже тісно пов’язані між собою.

День захисника України

Свято виникло на тлі підсилення в суспільстві ідей декомунізації і збройної агресії Росії на Донбасі і в Криму.

День українського козацтва

Для українських козаків день Покрови Божої Матері також був найбільш шанованим святом, адже їхню церкву було присвячено саме Діві Марії. В цей день, 14 жовтня, у козаків відбувалися вибори нового отамана.

Покрова Пресвятої Богородиці

Це свято відзначається християнами східного обряду (православними і греко-католиками) 14 жовтня. За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ’я – Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповіданнями, з’явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою. Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. Як вказують деякі джерела, вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами.

День створення УПА

14 жовтня в Україні святкують День створення Української повстанської армії. Українська повстанська армія – це озброєне крило ОУН (Організація українських націоналістів. – Ред.), яке діяло на території України протягом 1942-1953 років. Бійці УПА воювали одразу проти двох режимів – гітлерівського (нацистського) та сталінського (радянського). Головною метою для ОУН УПА була незалежність України. Неоднозначна постать, український націоналіст Степан Бандера є одним з провідних членів ОУН УПА.

На жаль, байдужість та неналежне патріотичне виховання у школах ще панує у душах наших краян – відвідали урочистості зовсім небагато людей.