Інклюзивно-ресурсний центр – територія дитини!

Відкриття довгоочікуваного інклюзивно – ресурсного центру відбулося сьогодні, 14 вересня 2018 року. Спільними зусиллями районної влади, управління освіти, педагогічних працівників району облаштовано центр для супроводу дітей з особливими освітніми потребами за адресою: смт.Глибока, вул.Першотравнева. Розділити радість відкриття з дітьми та їх батьками мали змогу почесні гості: заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації Мирослав Заячук, директор Департаменту освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації Оксана Палійчук, заступник голови Глибоцької  райдержадміністрації Віталій Коломієць, голова Глибоцької районної ради Петро Панчук, начальник управління освіти Глибоцької районної державної адміністрації Василь Барарюк.

У своїх вітальних промовах виступаючі наголосили на необхідності та важливості відкриття інклюзивно – ресурсних центрів, що дасть змогу популяризувати інклюзивну освіту на місцях, охопити максимальну кількість дітей, що мають потребу в наданні їм інклюзивної освіти в системі загальної середньої освіти України.

Матеріально-технічна база Інклюзивно-ресурного центру відповідає сучасним вимогам. Кабінети оснащено меблями, дидактичним матеріалом,  комп’ютерним обладнанням та спортивним інвентарем для проведення занять із лікувальної фізкультури.

У закладі працюватиме команда фахівців: практичний психолог, вчитель-логопед, вчитель-дефектолог та вчитель лікувальної фізкультури, які здійснюватимуть кваліфікований супровід дітей з особливими освітніми потребами. Фахівцями Центру  здійснюватиметься комплексна оцінка розвитку дітей з особливими освітніми потребами, за результатами якої  вони визначатимуть напрям, обсяг психолого-педагогічної допомоги дітям з особливими освітніми потребами (для дитини з інвалідністю – з урахуванням індивідуальної програми реабілітації) та забезпечуватимуть її надання шляхом проведення індивідуальних та групових занять. У разі встановлення  фахівцями ІРЦ  наявності у дитини особливих освітніх потреб, висновок про комплексну оцінку є підставою для складання для неї індивідуальної програми розвитку, надання їй психолого-педагогічної допомоги та визначення програми, за якою вона навчатиметься.

І ось довгоочікувана мить – стрічку перерізано і діти дружньою юрбою  заполонили кімнати Центру: хтось приміряв новенькі парти, інші  випробовували спортивну гірку, а найменші знайшли собі місце у басейні з кульками.