Хуліганські дії – неприпустимі

Відповідно до статті  296 Кримінального кодексу України покарання наступає за, зокрема, порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, якщо вони були пов’язані з опором іншим громадянам, які припиняли хуліганські дії.

Непоодинокими є випадки вчинення хуліганських дій на території нашого району.

Так, мешканець нашого району,який перебував у стані алкогольного спяніння разом з двома товаришами , приїхали на автомобілі марки «BMW» до приватного магазину, який розташований по дорозі в одному в сіл, підійшли до альтанки, яка розташована біля вказаного магазину, де в цей час відпочивала група осіб, вчинили суперечку, в ході якої  винний безпричинно витяг потерпілого із альтанки, кинув на землю та почав наносити удари кулаками та ногами по різних частинах тіла. Побачивши це, дружина потерпілого та решта відпочиваючих, з метою припинення хуліганських дій останнього хотіли зупинити його. Тоді, інший громадянин – товариш зловмисника, переслідуючи мету вчинення хуліганства групою осіб спільно з винним, умисно, з хуліганських спонукань, ігноруючи елементарні правила поведінки, моральності, добропристойності, грубо порушуючи громадський порядок, підійшов до лежачого на землі потерпілого  та почав наносити йому удари порізних частинах тіла.

Таким чином, вказаними діями дані особи вчинили кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст. 296 КК України – тобто, порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, якщо вони були пов’язані з опором іншим громадянам, які припиняли хуліганські дії.

Після направлення обвинувального акту до суду та тривалого розгляду кримінального провадження судом ухвалено справедливе та законне рішення. Обвинувачені визнані виннимиу вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.296 КК України і їм призначено  покарання відповідно до закону.

Слід зазначити що, хуліганство є одним із найпоширеніших правопорушень, спрямованих протии громадського порядку. Особа, яка вчинила хуліганство, посягає на суспільнівідносини, щозабезпечуютьнормальніумовижиття людей у різних сферах суспільнокорисноїдіяльності, спокійнийвідпочинок і дотримання правил поведінки в суспільномужитті та побуті, часто завдаєшкодиособистимінтересам людей, їхньомуздоров’ю, власності, навколишньомусередовищутощо.

 Ігор Димчук  Прокурор

Сторожинецької місцевої прокуратури