Мужність добровольців – приклад для кожного із нас

14 березня – День українського добровольця, який встановлений постановою Верховної Ради України від 17 січня 2017 року №4261. Це свято запроваджено для вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

14 березня 2014 року прямо з Майдану Незалежності сотні бійців Самооборони Майдану вирушили на вишкіл у Нові Петрівці на Київщині. Революція Гідності не закінчилася. Перенесли барикади з Майдану Незалежності на Донбас, адже саме там розгорнувся новий фронт боротьби за українську державність.

Знаково, що перші добровольчі батальйони були сформовані в березні 2014 року – у рік століття створення перших українських добровольчих формувань. Адже новітні українські добровольці – Українські січові стрільці.

Це вихованці товариств: Пласт, Січ і Сокіл, які сформували перший український військовий підрозділ і рушили на фронт битися з російським окупантом. 28 жовтня 1914 року відбувся перший бій Українських січових стрільців на горі Ключ, де вони перемогли російські імперські війська. А 2014 року українські добровольці вели свої перші бої з російським агресором і здобували перші перемоги на Донбасі.

Приємно відзначити добровольців-глибочан, які героїчно боролися з російською агресією з перших днів війн, боронили Донецький аеропорт, Піски та інші рубежі – народний герой України Валерій Краснян “Барс” (Правий сектор), Володимир Пастухевич (Правий сектор), Сергій Воротняк (Правий сектор), Ілля Василаш (Айдар), який героїчно загинув у 2014 році і багато інших добровольців з Глибоччини.