Відбулися навчання з ліквідації умовної пожежі у лісовому масиві

Щорічно у літню спеку в Україні виникає чимало пожеж у лісових масивах, які завдають значної шкоди та приховують у собі чимало небезпек. Ліквідація таких пожеж складає чимало труднощів, адже вогонь швидко розповсюджується лісовими насадженнями. Тому з метою перевірки готовності рятувальників та працівників лісових господарств до швидкого реагування на виникнення таких пожеж, а також задля відпрацювання їхніх спільних дій під час ліквідації загорань у лісових масивах, 22 червня на території  Чернівецького військового лісництва на полігоні «Прибан» у Сторожинецькому районі відбулися тактико-спеціальні навчання з відпрацюванням дій під час гасіння великих лісових пожеж. Разом із тим, під час навчань відбувся огляд-конкурс пожежної техніки і обладнання місцевих пожежних команд.

Захід відбувався у 4 етапи, кожен із яких був по своєму складний. За легендою, в результаті необережного поводження з вогнем у лісі виникло загорання лісової підстилки з подальшим розповсюдженням на лісовий масив. Це помітили очевидці та зателефонували на лінію 101. За викликом першими прибули рятувальники з міста Сторожинець. Оскільки умовно пожежа поширювалась далі та існувала загроза перекидання полум’я на житловий масив, на місце події було направлено пожежно-рятувальні підрозділи смт Глибокої, міст Чернівці та Вижниці. Головним завданням учасників навчань було запобігання подальшого розповсюдження полум’я на значну площу. Для обмеження поширення вогню за допомогою спецтехніки працівники лісомисливського господарства здійснили валку дерев та створили меліоративну протипожежну смугу.  Ще одним етапом навчання було залучення важкої інженерної техніки.

За допомогою плаваючого транспортера ПТС-2 через річку було переправлено пожежну автоцистерну та вогнеборців. Такі відпрацювання проводились на випадок дій, якщо немає змоги сушею дістатися до місця пожежі. Одночасно з цим, рятувальники проводили роботи з ліквідації пожежі у лісі та в житловому масиві поруч розташованого населеного пункту, на який сильними поривами вітру перекинувся вогонь. Спільними зусиллями співробітників Управління ДСНС та лісового господарства пожежа була локалізована, а у подальшому ліквідована. Із поставленим завданням учасники навчання впоралися.

Загалом від Управління ДСНС до проведених робіт залучалося 17 одиниць техніки та 67 рятувальників.

Після завершення практичних відпрацювань було підбито підсумки навчань та конкурсу-огляду місцевих пожежних пожежних команд, котрі у випадку реальної лісової пожежі можуть залучатися до її ліквідації. За результатами перевірки стану утримання пожежної техніки та забезпечення команд пожежним інвентрамем, 1-ше місце здобула МПК с. Банилів-Підгірний Сторожинецького району, 2-ге місце посіла МПК с. Йорданешти Глибоцького району, на 3-му місці опинилася МПК с. Кам’яна Сторожинецького району.  У нагороду переможцям конкурсу-огляду від Управління ДСНС вручили грамоти та цінні призи.