ПЕД-пляшку і скло сортуватимуть

Питання сортування, вивезення і переробки сміття на території Глибоцької об’єднанної територіальної громади гостро поставало вже доволі давно. Власне, як і у всій Україні, з приводу чого торік прийнято відповідне рішення Кабінету міністрів.

Аби зрушити справу з місця, – розповів голова ОТГ Григорій Ванзуряк, – проблему детально обговорили на нараді, зокрема за участю ряду приватних підприємців.

Дійшли спільної згоди, що буде придбано і встановлено окремі сміттєві баки (із розпізнавальними написами), в котрі збиратимуть порожні поліетиленові пляшки та відходи з скла. Ця вторинна сировина вивозитимиться на селищне сміттєзвалище, де у спіціальних контейнерах складуватиметься. А вже опісля її вивозитимуть на переробні підприємства області. Планується, що всі роботи розпочнуться наприкінці нинішнього літа. До речі, нещодавно на сміттєзвалиші обладнано нічне освітлення.

Ще раз би нагадав, що згідно із нашим розробленим положенням про благоустрій, всім приватним підприємцям необхідно укласти договори із ВУЖКГ про вивезення непотрібу.

Вже під кінець розмови Григорій Степанович торкнувся і теми облаштування доріг. Передусім наголосив на тому, що кілька вулиць у Глибоці, а саме: Залізнична, частина Бойка, Чорновола, Лесі Українки, Борцям за волю України, Героїв Небесної сотні знаходяться на балансі відповідних служб обладміністрації. Сюди ж відносяться відтинки доріг Тарашани – Михайлівка, Димка – Тарашани, Черепківка – Новий Вовчинець та Черепківка – Кам’янка. Проте фінансове забезпечення ремонту цих шляхів ОДА наразі, за словами Григорія Ванзуряка , обійшло увагою.

Як зазначив депутат Глибоцької селищної ради, директор Глибоцького ліцею Глобак Дмитро у рамках реалізації проекту Zero Waste School , учні Глибоцького ліцею пройшли декілька етапів навчання. Учні взяли участь у тренінгу Active Citizens м. Київ, під час якого навчилися взаємодіяти всередині місцевих громад, вести перемовини, опанують шляхи вирішення складних ситуацій. На практичному семінарі із управління проектами команда складуть план реалізації власного проекту, навчаться прогнозувати ризики, комунікувати зі громадськими організаціями та медіа. З травня по вересень відбувалися тренінги для учнів та вчителів своїх шкіл, батьків, де навчали їх правильно сортувати сміття (папір, метал, пластик тощо) та заробляти цим на потреби школи. А саме здуваючи вторинну сировину. Опісля всім бажаючим було продемонстровано сміттєві баки та можливість сортування сміття на господарському дворі Глибоцького ліцею.

Василь Гейніш