Глибоцький район увійде до Центрального госпітального округу

На засіданні Колегії Глибоцької райдержадміністрації мова зайшла і про медичну реформу, зокрема про створення госпітальних округів. Як повідомив головний лікар Глибоцької ЦРКЛ Іван Шкробанець, згідно з Наказом Міністерства охорони здоров’я, у Чернівецькій області планують створити три госпітальні округи: Східний, Західний та Центральний. До останнього, центр якого буде у Чернівцях, увійде і Глибоцький район разом із Герцаївським, Кіцманським і Заставнівським районами.

Як пояснив Іван Васильович, у складі госпітальних округів мають входити багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування першого та другого рівнів, лікарні планового лікування, реабілітаційні лікарні та хоспіси. Наша лікарня, а також Заставнівська та Кіцманська — це багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування першого рівня, а це означає, що вони збережуть всі свої профілі та напрями. Ба більше, у Глибоці додатково можна створити офтальмологічне та урологічне відділення, а також відновити кардіологічне, травматологічне та ЛОР відділення.

Однак, для цього потрібні кадри, пацієнти, обладнання та відповідні площі.

Щодо фінансування, І. Шкробанець зазначив, що на рівні округів буде створена Госпітальна рада, яка визначатиметься з потребою коштів для того, чи іншого медичного закладу. Джерелами фінансування можуть бути місцеві бюджети територіальних громад, недержавні інвестиції, спонсорські та благодійні внески, кошти міжнародної допомоги та інші джерела незаборонені законодавством України і державна медична субвенція, яка піде на заробітну плату.

Ще одне ноу-хау медичної реформи, це те, що кошти будуть “ходити” за пацієнтами. Тобто, якщо медичний заклад пролікує певну кількість хворих – отримуватиме фінансування на наступний рік, а якщо ні – залишиться без коштів. Хочеш-не-хочеш, а мимоволі напрошується висновок: і все таки комусь вигідно, аби ми хворіли.

Георгій СЕМЕНЮК