У Глибоцькому відділенні поліції новий начальник

Пропала людина: куди звернутися і що робити

На перший погляд може здаватися, що випадки, коли люди безвісти зникають, є поодинокими і трапляються досить рідко. Насправді ця проблема досить поширена. Звісно, пережити таке не побажаєш нікому, і добре, якщо вам ніколи не доведеться займатися пошуком рідних. Але знати, що робити в такій ситуації, буде не зайвим.
Інформація про причини того, чому люди зникають безвісти, допоможе запобігти цьому у вашій сім’ї.
— Зникнення людей безвісти — актуальне питання, і не лише для Глибоцького району, а й для всієї України, — зазначає начальник Глибоцького відділення поліції Сторожинецького відділу поліції ГУ Нацполіції в Чернівецькій області Ярослав Дмитрович Беженар, який призначений на посаду 12 березня. До того працював начальником Путильського відділення поліції Кіцманського відділу.

Так, з початку року до поліції надійшло 5 звернень про зниклих безвісти рідних (і дорослих, і дітей). Їх знайшли відразу по гарячих слідах — протягом однієї-трьох діб.

Зникають через сварки, борги і втрачену пам’ять

Причини, чому людина зникає і не повертається додому, бувають різні. Часто це побутові конфлікти, сварки в родині.

  • Наприклад, дорослі сини та дочки, не витримуючи постійних скандалів і непорозумінь, ідуть з дому, не спілкуються, відключають мобільні телефони. Звісно, батьки дуже хвилюються, кидаються їх шукати. Або ж це конфлікти між чоловіком і дружиною. Банальна сварка у родині може вилитися у те, що чоловік чи жінка йдуть з дому, не повертаються і довгий час не дають про себе знати, — розповідає Ярослав Беженар.
  • — Інша категорія безвісти зниклих — це люди, які мають певні відхилення, перебувають на обліку в психіатричній лікарні. Або особи, які з якихось причин втратили пам’ять (за віком, через травму, через певні хвороби). Вони можуть забути своє прізвище, місце проживання, втратити орієнтування. Тобто просто не знати, де знаходяться і куди треба йти.

Буває, що людина переховується через кримінальне правопорушення.

А буває, що й справді з особою щось трапилось.

Діти йдуть з дому через конфлікти

Найчастіше зникають діти віком від 10 до 16 років. Хоча іноді поліції доводиться шукати і зовсім маленьких діток.
— Малолітні діти зникають переважно через неуважність і відсутність нагляду з боку батьків, — говорить Ярослав Беженар.
Одна з основних причин, чому з дому йдуть більш старші діти — це конфлікти в родині, постійні сварки з батьками, які не хочуть зрозуміти своїх нащадків, а вони не хочуть йти назустріч батькам. Діти йдуть з дому і таким чином мстять своїм рідним, примушуючи їх переживати, хвилюватися. Ще одна поширена причина — це закоханість. Коли дівчина йде проживати до хлопця чи хлопець до дівчини. І тут неважливо, в якій сім’ї вони виховувались — благополучній чи ні.

Якщо зникає неповнолітня особа — надзвичайно серйозно до цього ставимось, — каже Ярослав Дмитрович. — Кримінальне провадження відкриваємо негайно і заводимо оперативно-пошукову справу.
Перші дії — звернутися в поліцію
Які повинні бути перші дії, якщо зник хтось із рідних?

Правоохоронці наголошують, що в таких ситуаціях відразу потрібно звернутися до найближчого райвідділу поліції і написати заяву. Або зателефонувати 102 (не важливо з мобільного чи домашнього).

При цьому мають бути обґрунтовані підстави вважати, що з людиною щось могло статися: пропав зв’язок із нею, ви ніяк і ніде не можете знайти людину, її немає довгий час. І неважливо, скільки часу пройшло після зникнення — одна година чи один день, краще відразу звернутися за допомогою, адже пошуки розпочнуть одразу.
— Часто ми чуємо від людей, що нібито не можна звертатися до поліції із заявою про безвісти зниклого, поки не пройде три-чотири дні. Такої норми в українському законодавстві не існує. Навпаки, потрібно звертатися із заявою про зникнення людини якомога швидше, — наголошує Ярослав Беженар.
— Зрозуміло, що розшуки по гарячих слідах (до трьох днів) дають більше шансів знайти безвісти зниклу людину. Якщо її не знаходять, заводимо оперативно-розшукову справу, а пошуки продовжуються й надалі.

Якщо ж, до прикладу, людина зникає у лісі, — пояснює Ярослав Беженар, — повідомляємо державну службу з надзвичайних ситуацій. Відповідно, залучаються працівники лісової охорони.

Лариса ДУЩАК.