Діяльність Глибоцького бюро правової допомоги

Ось уже другий рік на території району продовжує свою роботу відділ «Глибоцьке бюро правової допомоги» Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Упродовж 2017 року до бюро правової допомоги звернулося 489 мешканців району, надано 425 консультацій, 64 громадян звернулися за отриманням безоплатної вторинної правової допомоги, а для 9 був призначений адвокат, 55  за наказами  місцевого центру видані доручення на працівників бюро для представлення їх інтересів у судах та інших органах, складення процесуальних документів тощо.

По 40 справам судом винесені рішення на користь позивачів про задоволення позовних вимог, 9 справ знаходяться на розгляді у суді по 9 справам оформляються необхідні для звернення до суду, по 6 справам винесені висновки про відсутність підстав для звернення до суду.

За категоріями справ мешканці району зверталися з метою представництва інтересів у суді з таких питань:

  • розірвання шлюбу – 11
  • стягнення аліментів, зміна їх розміру, зміна способу стягнення – 22
  • встановлення права власності на спадкове майно – 7
  • кредитні зобов’язання – 2
  • встановлення фактів, що мають юридичне значення – 3
  • встановлення опікунства – 2
  • встановлення батьківства – 1
  • позбавлення батьківських прав – 1
  • про примусове зняття з місця реєстрації – 2
  • інші питання – 13

Окрім цього, працівники бюро постійно займаються правопросвітницькою роботою та поширенням інформації про право жителів району  на безоплатну правову допомогу, а також про діяльність бюро правової допомоги.

Також працівники бюро правової допомоги забезпечували роботу мобільних пунктів консультування в центрі надання адміністративних послуг, територіальному центрі соціального обслуговування  (надання соціальних послуг), районному центрі зайнятості, центральній районній бібліотечній системі, Глибоцькому професійному ліцеї, Петричанському психо – неврологічному пансіонаті, також проводились заходи у Глибоцькому ліцеї, Глибоцькій гімназії та Карапчівській школі-інтернат.

Протягом року здійснювали виїзди та надавали правові консультації громадянам на базі сільських рад, а саме: Камянської, Опришенської, Старововчинецької, Волоківської, Глибоцької, Станівецької, Тарашанської, Йорданештської, Димківської, Коровійської, Чагорської, Стерченської, Тереблеченської, Луковицької, Молодійської, Черепковецької, Карапчівської,  Корчівецької, Купської, Сучевенської, Синівецької та Турятської.

Рішеннями сесії Глибоцької райради прийнято Програму надання безоплатної правової допомоги у Глибоцькому районі на 2017 – 2019 роки та Глибоцької ОТГ прийнято Програму надання безоплатної правової допомоги жителям Глибоцької  об’єднаної територіальної громади Чернівецької області на 2018-2020 роки.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу можна звернувшись до Глибоцького бюро правової допомоги Чернівецького МЦ БВПД за адресою м. Глибока, вул. Борцям за волю України, 2а або телефонуйте за номером 2-41-40. Також можна скористатися послугою Skype набравши «Глибоцьке бюро правової допомоги», або «[email protected]».

Джерело: начальник бюро Яніна Богдан