Покарання за злочини не уникнути

Кримінальний процесуальний кодекс України передбачає можливість затримання громадянина, який розшукується іноземною державою у зв’язку із вчиненням кримінального правопорушення.

На території Глибоцького району наявні випадки затримання громадян, які розшукуються іншими країнами, зокрема, при перетині державного кордону України.

Так, 23 березня 2017 року на міжнародному пункті пропуску «Порубне» затриманий громадянин Румунії, який розшукувався компетентними органами Республіки Болгарія за вчинення злочину, а саме переміщення через кордон, зокрема, з Туреччини до Болгарії, прекурсорів за попередньою змовою групою осіб.

29 липня 2017 року на міжнародному пункті пропуску для залізничного транспорту «ВадулСірет» затримано громадянку Республіки Молдова, яка перебувала в міжнародному розшуку та розшукувалася компетентними органами Республіки Молдова за вчинення шахрайства.

10 жовтня 2017 року на міжнародному пункті пропуску «Порубне» затриманийгромадянин Республіки Румунія, який перебував в міжнародному розшуку та розшукувався компетентними органами Республіки Румунії за скоєння зґвалтування, вчинене групою осіб.

Впродовж поточного періоду 2018 року вже зафіксовано один випадок. Зокрема, 5 лютого 2018 року затримано громадянина Греції, який розшукувався іноземною державою за вчинення цілої низки злочинів у сфері обігу наркотичних засобів.

Про затримання осіб даної категорії негайно повідомляється прокурор, у межах територіальної юрисдикції якого здійснено затримання. В подальшому прокурор повинен повідомити про таке затримання регіональну прокуратуру, та повинен перевірити законність затримання.

До затриманої особи, яка вчинила злочин за межами України, застосовується тимчасовий арешт до сорока днів або інший встановлений відповідним міжнародним договором України строк до надходження запиту про його видачу.

У зв’язку з цим,  у зазначених вище випадках прокурор звернувся до слідчого судді із клопотанням про застосування до цих осіб тимчасового арешту та Глибоцьким районним судом задоволені клопотання Сторожинецької місцевої прокуратури та до вказаних громадян  застосовано тимчасовий арешт до надходження запиту про їх видачу від компетентних органів країн, які їх розшукують.

Перший заступник керівника Сторожинецької місцевої прокуратури  Олександр Мельничук