Правила пожежної безпеки під час Різдвяних свят

Незабаром у всіх будинках  з’являться новорічних ялинки, ялинкові прикраси та інші вироби, які використовуються під час святкування Нового Року і Різдва.

Саме в цей момент зростає ризик виникнення пожежі і тому власникам домівок потрібно бути уважнішими та обережними. Щоб наслідки від пожежі нікому не затьмарили свята, необхідно дотримуватися певних вимог пожежної безпеки. Різдвяні свята – це свічі, хлопавки й вогні, а ялинки, досить швидко горять і достатньо навіть маленької іскри, щоб ялинка перетворилась на смолоскип.

При цьому штучні ще й виділяють отруйні речовини, швидко плавляться й «розтікаються».

Щоб ялинка приносила тільки радість, установлювати її треба подалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню – камінів, газових плит. При виборі штучної ялинки безпечніше віддати перевагу моделям, які мають обробку протипожежними засобами (ця інформація вказується на упаковці).

Щоб ялинка не впала або не поранила дитину, вона повинна бути правильно зібрана і надійно встановлена, а іграшки рівномірно на ній розподілені. На ялинку не можна встановлювати свічі та бенгальські вогні, особливо в об’єднанні з ватним «снігом» і паперовими іграшками. Збирати штучну ялинку потрібно згідно з інструкцією. У процесі складання ялинки не рекомендується підпускати до неї дітей. У кімнаті, де стоїть ялинка, діти повинні перебувати тільки під доглядом дорослих.

Слід дотримуватися й правил електробезпеки. Для прикраси ялинки не можна використовувати несправжні й не сертифіковані електричні вироби. Підключення гірлянд до мережі повинне виконуватися тільки за допомогою штепсельних з’єднань. При виявленні несправності в ілюмінації – нагрівання проводів, миготіння лампочок, іскріння, вона повинна бути терміново відключена

Пам’ятайте, дотримання основних правил пожежної безпеки в побуті вбереже від негативних наслідків пожежі.

Винуватцями більшої половини пожеж в житлових будинках є необережні курці. Розвиток подій іде за одним і тим же сценарієм. Людина випила, потім закурила у ліжку та не помітила, як задрімала і при цьому випустила недопалок із рук. Саме цей фактор стає причиною десятків трагічних випадків. Тож, шановні громадяни  щоб не сталося лиха, Глибоцький районний сектор Управління ДСНС України звертається до вас з проханням дотримуватися елементарних правил пожежної безпеки, цінувати своє життя, життя своїх близьких. Не піддавати себе і оточуючих вас людей смертельній небезпеці. Адже від таких прописних істин залежить ваше благополуччя!

Джерело: начальник Глибоцького РС У ДСНС Руслан Кройтор