Для запозичення кращих практик з муніципального менеджменту представник Глибоцької ОТГ відвідав громаду у Австрії

У рамках програми запозичення кращих практик з муніципального менеджменту, за підтримки асоціації органів місцевого самоврядування у Чернівецькій області «Агенція розвитку громад Буковини», а також U-LEAD з Європою, відбулася навчальна поїздка представників об’єднаних громад Чернівецької області в Австрію  – Земля Нижня Австрія, Розац, яка розташована вздовж р. Дунай. У складі делегації Глибоцьку ОТГ представляв керуючий справами виконавчого комітету Василь Костянтинович  Зеленівський. Велику підтримку і допомогу у цій поїздці надав наш земляк, який вже більше 30-ти років проживає в Австрії (м. Розац) пан Артур Дмитрюк.

Під час візиту відбулася зустріч з головою громади м. Розац Еріхом Полцом та керівниками департаментів освіти, здоров’я та спорту, комунального господарства та фінансового департаменту. Гостей з Буковини ознайомили із структурою управи громади, повноваженнями, порядком формування бюджету, порядком надання послуг у громаді з акцентом на наближення до мешканців населених пунктів громади. Делегати  обговорили переваги асоціації громад, відвідали та ознайомилися з роботою сільського дошкільного закладу, музичної школи, спортивного закладу.

Також відвідали місто Кремс та провели зустріч з членами кооперативу Genossenschaft «Winzer Krems – Sandgrube 13»  та його керівником Францем Еренлейтнером.

Починав кооператив свою діяльнісь з шести приватних господарств, а на даний час він розрісся майже до тисячі. Кооператив виготовляє елітне високоякісне вино, яке постачають навить на церемонію вручення Оскару до США.

У м. Кремс відбулася зустріч в Дунайському університеті підвищення кваліфікації працюючих вчених, фахівців та керівників. В даний час навчання в університеті проходять 9000 студентів з  90 країн.

У м. Розац пройшла презентація на тему «Проблеми утилізації та переробки відходів у малих громадах Європи», яку провів професор Уолтер Шарф. Пан Шарф має досвід роботи в Україні по розробці концептуальних рішень по управлінню організацією переробки відходів у Миколаєві, Одесі, Севастополі, Сімферополі, Чернігові, які були схвалені Міністерством екології України. Під час зустрічей було показано структуру організації системи менеджменту організації утилізації побутових відходів: від збору до переробки та депонування з точки зору впровадження недорогих, але ефективних рішень. Саме на ознайомлення з ними була спрямована робота делегації.

Делегація відвідала м. Сакт-Пельтен, де провела зустрічі та дискусії з мером міста паном Матіасом Штадлером та його заступником Клаусом Отзельбергом. Відвідали комунальне господарство, підприємство з переробки та утилізації відходів, пункти збору відходів, фермерське господарство.

Для буковинців гостинні господарі організували екскурсійну програму до м. Відень.

Василь  Зеленівський приїхав з Австрії не з порожніми руками, привіз деяке обладнання для Михайлівської сироварні.