21 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи

День Гідності та Свободи — свято в Україні, що відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року). Є наступником свята Дня Свободи, що відзначалося 22 листопада на честь Помаранчевої революції у 2005—2011 роках, поки не було скасоване указом Президента Віктора Януковича. 13 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким в Україні 21 листопада відзначається День гідності та свободи.

Одночасно зі встановленням Дня Гідності та Свободи указом № 871/2014 Президент скасував свято «День Соборності та Свободи України» та відновив свято «Дня соборності України». Святкування Дня соборності України та Дня свободи Президент Віктор Янукович скасував у 2011 році, запровадивши замість них свято «День Соборності та Свободи України».

Архівні світлини учасників Революції Гідності, мешканців Глибоцького району

Перша річниця Революції гідності була певною мірою конфліктною через ситуацію між частиною громадськості і владою.

У Києві родичі героїв Небесної сотні освистали Президента України Петра Порошенка в ході покладання главою держави квітів, висловивши обурення безкарністю винних у вбивствах на Майдані. Лише після цього інциденту Порошенко прийняв рішення присвоїти загиблим звання Героїв України.

В Одесі на День гідності спроба активістів розбити наметове містечко під будівлею обласного УВС по вул. Єврейській, але були відтиснені звідти працівниками міліції.

Заходи із вшанування загиблих на Майдані пройшли також в інших містах України:  Львові, Тернополі, Чернівцях, Сумах, Кропивницькому, Запоріжжі, Дніпропетровську, Харкові, Миколаєві, Рівному.

Друга річниця була позначена ще гострішими конфліктами, а в ряді ЗМІ обговорювалася можливість початку «Третього Майдану».

У Кривому Розі напруження було викликано фальсифікаціями на місцевих виборах на користь депутата від «Опозиційного блоку» Ю. Вілкула. Акції протесту розпочалися 17 листопада і станом на 21 листопада конфлікт лишався невирішеним, на народне віче 22 листопада до Кривого рогу приїхали Семен Семенченко, Володимир Парасюк, Андрій Садовий.

У Херсонській області напередодні річниці виник конфлікт між активістами громадянської блокади Криму та працівниками правоохоронних органів, внаслідок якого 6-7 людей отримали травми, зокрема журналістка каналу ATR Гульсум Халілова. Конфлікт стався після підриву невідомими особами електроопор у Генічеському та Чаплинському районах 20 листопада. Конфлікт спонукав кримських татар до проведення 21 листопада акції протесту під Адміністрацією Президента у Києві.

Тим часом у Києві правоохоронці блокували підхід до пам’ятного хреста на алеї Небесної сотні, викликавши невдоволення громадян, що прийшли вшанувати пам’ять загиблих. Увечері того ж дня активісти зірвали запланований концерт на Майдані Незалежності, обурені тим, що річницю Майдану відзначають як свято.

День Гідності і Свободи відзначають і у закладах освіти Глибоччини – проводяться патріотичні флешмоби, виставки, тематичні заходи з нагоди цієї дати.