9 листопада – День української писемності та мови

День української писемності та мови — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

У 2010 році міністр освіти і науки, представник партії регіонів Д. Табачник заявив про відмову МОН України фінансувати проведення Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. Петра Яцика. Конкурс проведений без участі МОН України.

У Києві відбулася акція-протест «Займіться ділом, а не язиком!» спрямована проти законопроекту «Про мови» № 1015-3, який суттєво звужує сферу функціонування української мови. У заході, присвяченому Дню української писемності та мови, на вулиці Банковій біля Адміністрації президента взяли участь близько 500 людей. Серед них — студенти та викладачі національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Національного університету «Києво-Могилянська академія». До акції приєднався також літній чоловік із плакатом «Найгірші правителі в історії України: Ленін. Сталін, Янукович». Висловлюючи протест проти Закону України «Про мови» № 1015-3, присутні скандували «Займіться ділом, а не язиком!». З адміністрації президента мітингувальникам винесли привітання від голови держави. Проте, на думку протестувальників, Віктор Янукович не має жодного стосунку до його написання. Після цього було проколото надувну кульку діаметром близько одного метра з написом «Закон про мови», що мало символізувати недопущення його прийняття. З Банкової учасники акції ходою вирушили до Майдану Незалежності, вигукуючи «Слава нації», «Смерть ворогам», «Україна — нація», «Україна понад усе!», «Київ — українське місто», «Ми любимо українську мову», «Одна держава — одна мова», «Геть закон про мови», «В рідній країні — рідна мова», «Українській мові — жити». На головній вулиці країни із близько 600 свічок було викладено заклик «Відчуй смак української мови».

Традиційно відзначається Деньукраїнської писемності та мови і у закладах освіти Глибоччини. Учні, вчителі та всі небайдужі приєднуються до написання радіодиктанту, який о 12-ій годині лунає на 1 каналі українського радіо.