Колишній волонтер Корпусу Миру міс Сінді Вонг через 15 років знову повернулася в Глибоку

24 жовтня Глибоцький ліцей приймав особливих гостей. Колишній волонтер Корпусу Миру міс Сінді Вонг після 15 років знову повернулася в Глибоку.

Директор Глибоцького ліцею Дмитро Іванович Глобак зустрів її розкішним букетом троянд та теплими словами привітання. Міс Сінді організували дружню зустріч в кабінеті директора, на якій були присутніми вчителі англійської мови, волонтери Корпусу Миру, заступник голови селищної ради і колишні учні міс Сінді. Ми поринули спогадами в минуле, і подумки дивувалися досягненням нашого волонтера за ці 15 років.

Після закінчення Північно-Західного університету, одного з найбільш престижних дослідницьких американських університетів, Міс Сінді вирішила приєднатися до Корпусу Миру.

Завдання волонтерів Корпусу Миру полягає в тому, щоб допомогти жителям інших країн зрозуміти культуру і побут американців, сприяти суспільному розвитку, робити свій внесок у формуванні світогляду  молодого покоління і допомогти країнам, що розвиваються, на шляху до їхнього демократичного становлення. Жителька штату Техас, в якому майже ніколи не буває снігу, обрала для свого дворічного перебування Україну, яка нас часто дивує своїми холодними та морозними зимами. Після трьохмісячного тренінгу в Черкасах, де Міс Сінді та інших волонтерів навчали української мови і знайомили з Україною, Міс Сінді приїхала в Глибоку.

Під час свого дворічного перебування Міс Сінді Вонг досконало вивчила російську та українську мови, отримала фінансування та обладнала комп’ютерний клас з Інтернетом для учнів Глибоцького ліцею, поповнила нашу бібліотеку англійськомовною літературою, а також здружилася з жителями нашого містечка. Міс Сінді Вонг згадують з теплом, з вдячністю, з любов’ю.  Вона була нашим першим волонтером, нашою гордістю.

Повернувшись в Штати після свого дворічного перебування на Україні, Міс Сінді знову вступила в університет Дюка в Північній Кароліні, вивчаючи міжнародну політику. Два літа поспіль міс Сінді провела в Женеві, працюючи на Організацію Об’єднаних Націй і досліджуючи методи регулювання конфліктів на міжнародній арені. Університет Дюк визнав міс Сінді Вонг найкращою студенткою року. Вона провела декілька місяців в Центральній Африці, збираючи необхідний матеріал для написання магістерської роботи.  Крім того, міс Сінді стала членом  міжнародної Асоціації Фулбрайт. Вона досліджувала посткомуністичний розвиток країн Балтії (Латвії, Естонії і Литви), тому декілька місяців провела в Талліні.

Закінчивши університет Дюка і отримавши диплом, міс Сінді Вонг вступила до Гарварду, мрію кожного студента. Гарвард є найстарішим і найвідомішим університетом Сполучених Штатів, що входить в групу елітних американських університетів – Лігу Плюща. Під час навчання в Гарварді міс Сінді отримала Президентську Стипендію (яка присуджується лише невеликій кількості студентів). В Гарварді вона займалася дослідницькою роботою, вивчаючи психологію, і здобула докторську ступінь.

Нам всім було цікаво дізнатися, як, на думку міс Сінді Вонг, змінився Глибоцький ліцей за ці 15 років. Вона була надзвичайно вражена роботою директора Дмитра Івановича Глобака і його планами на майбутнє, його прагненням вивести рідну школу на новий, вищий рівень. Міс Сінді поспілкувалася з волонтерами Ембер та Діланом, які працюють в Глибоцькому ліцеї та в селищній раді. А на завершення вона з її нареченим Деном відвідала музей Домки Ботушанської, в якому Ольга Василівна Шевченко розповіла біографію та показала роботи нашої буковинської письменниці. Час пролетів непомітно, проте міс Сінді була надзвичайно задоволена такою теплою і сердечною зустріччю.

Наступного дня міс Сінді відвідала Чернівці. Тетяна Василівна Тоненчук, колишня вчителька Глибоцького ліцею, а тепер викладач Чернівецького університету, провела цікаву екскурсію по резиденції і в університетському парку. Потім міс Сінді Вонг зустрілася зі своєю колишньою ученицею Веронікою Крецу (Ковшар), яка разом з своїм чоловіком вирішила показати гостям одну із прикрас нашого краю, монастир в Банченах. Американці були просто вражені побаченим, а також нашою гостинністю. Впевнена, що ці три жовтневі дні свого перебування в Глибоці міс Сінді Вонг пригадуватиме з теплом і вдячністю.