Делегація Глибоцької ОТГ взяла участь у святкуванні Днів Словаччини в Новодністровську

20-21 жовтня ввійшли в історію нашого краю як “Дні Словаччини в Новодністровську.” До цієї події міжнародного масштабу готувалися заздалегідь. А розпочалося все дружбою з словацьким містом Кошице і підписанням договору про побратимство Новодністровська з словацьким містом Гельниця навесні 2017 року.

В перший день заходу відбулася міжнародна конференція “Можливості розвитку транскордонного співробітництва між Словаччиною та Україною”, в якій брали участь представники влади Новодністровська та іноземні гості, серед них директор міжнародної асоціації “Словацько-європейська культурна спільнота” Едуард Бураш, а також заступник консула Словаччини в місті Ужгород, мер міста Гельниця і делегат від польського міста Беч.

Другий день був присвячений культурній програмі міст – побратимів. Делегація Глибоцької селищної об’єднаної територіальної громади на чолі з заступником Іваном Вікторовичем Векличем та волонтером Корпусу Миру Діланом Рубі теж побувала в Новодністровську.

Культурна програма розпочалася з відвідування Дністровської гідроакумулюючої електростанції, найбільшої гідроелектростанції в Європі та шостої за величиною у світі. Гості мали змогу спуститися в машинний зал, де знаходяться три діючі агрегати Слава, Вікторія та Надія (за традицією, агрегатам дають жіночі імена) і відбувається будівництво четвертого агрегату, який планують запустити в 2019 році. Потім відвідувачі побували в самому серці станції, де знаходиться головний щит керування, і мали змогу на власні очі спостерігати за моніторингом роботи агрегатів. Директор та працівники Дністровської ГАЕС ознайомили з обсягом виробництва та споживання електроенергії і поділилися подальшими планами на будівництво ще трьох агрегатів, які планують завершити до 2026 року.

По завершенню пізнавальної екскурсії до Дністровської ГАЕС гості з Словаччини і делегації з різних міст України повернулися в Новодністровськ, де на них вже чекали організатори заходу. Після привітання міського голови, а також виступів представників Словаччини та Польщі, глядачі мали змогу насолодитися творчістю словацьких та українських мистецьких колективів. Водночас вздовж міської алеї, яку жителі міста жартома називають «Бродвеєм», відбувався ярмарок, і всі охочі мали змогу скуштувати національні страви та вина Словаччини, придбати вироби словацьких та українських майстрів і обмінятися досвідом з представниками різних націй.

“Дні Словаччини в Україні” – це ще один крок до нових відносин між двома сусідськими державами, і сподіваємося, що в майбутньому ця співпраця сприятиме розвитку та процвітанню нашої країни.

Лариса Почапська