«Від сивого козацтва, до наших днів» – тематичний захід, присвячений Дню козацтва, відбувся у Глибоцькій дитячій бібліотеці

Було колись в Україні ревіли гармати

Було колись — запорожці вміли панувати.

Панували, добували і славу, і волю;

Минулося…

Було колись добре жити на тій Україні…

А згадаймо! Може, серце хоч трохи спочине.

( уривок з «Іван Підкова» Тарас Шевченко)

 

14 жовтня – особливий день, день, коли ми згадуємо і вшановуємо тих, хто стояв біля витоків становлення  української держави; тих, хто силою нескореного духу гідно боровся за право називатися Українцем; тих, хто й досі відстоює цілісність нашої країни!

Щороку, як тільки календарний поріг переступає жовтень  ми відзначаємо чимало важливих дат. Це – День козацтва, День захисника України, свято – Покрови Пресвятої Богородиці. А ще цьогоріч, 14 жовтня, виповнюється 75 років створення Української Повстанської Армії (УПА).

Через століття вчувається шелест козацьких знамен, брязкіт козацької зброї. І постає в уяві образ сильного, мужнього і сміливого героя – КОЗАКА.  Козацька слава була в їх ватажках. Крізь бурхливі століття принесла до нас пам’ять їхні славетні імена. Згідно Указу президента України від 7 серпня 1999 року – 14 жовтня оголошено ДНЕМ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА!

Також 14 жовтня 1942 року була створена УКРАЇНСЬКА ПОВСТАНСЬКА АРМІЯ (УПА), яка стала на захист мирного населення України від знущань німецької окупаційної влади.Цього року відзначається 75 – та річниця створення Української повстанської армії.

Згідно з указом Президента України з 2014 року 14 жовтня встановлено Днем захисника України. І тепер цей день став не просто державним святом, а направду всенародним святом, бо захисниками незалежності та суверенітету України в наш час є військові і добровольці,  волонтери , дорослі і  діти — всі ті, хто в різний спосіб наближають перемогу над російськими окупантами.

14 жовтня  ми відзначаємо і одне з найбільших релігійних свят, яке в народі називають –  Покровою.

З нагоди відзначення Дня козацтва, Дня захисника України, 75-ої річниці створення УПА та свята  Покрови Пресвятої Богородиці у Глибоцькій районній дитячій бібліотеці відбувся тематичній  захід. Гостями дійства були Володимир Григорчук – осавул, начальник курінної канцелярії крайової Козацької січі, Анатолій Дудка – директор Глибоцького центру туризму, Марія Майщук– голова Глибоцького Народного дому та Володимир Грижук – ветеран АТО. Гості змістовно, цікаво, патріотично розповіли про невідомі сторінки минулого, поділилися своїми міркуваннями про сьогодення, закликали не бути байдужими до проблем миру і добра на сучасному фронті та у тилу.

Боротьба за незалежність України продовжується і зараз . На Сході України  на превеликий жаль четвертий рік гинуть наші патріоти-воїни української армії та добровольці. Серед загиблих є герої  Глибоччини.

Сьогодні ми з гордістю вшановуємо подвиг нескорених українців і висловлюємо слова щирої вдячності  людям , які захищали Соборність  і незалежність України в 20 столітті  і продовжують її відстоювати   в 21 столітті.