Правила пожежної безпеки в школі

Школа в житті кожної людини в певний час грає дуже важливу роль. Для учнів вона є не тільки місцем, де вони отримують знання, а й джерелом спілкування. Для вчителів це робота, а значить тут має бути комфортно і безпечно.

Також дитячі установи часто стають місцем проведення різних подій – це можуть бути ярмарки, концерти або навіть вибори. Тому пожежна безпека в школі – це надзвичайно важлива справа, яка вимагає до себе великої уваги. Пожежна безпека в школі регламентується правилами. Основним документом є «Інструкція з пожежної безпеки», яка включає в себе: загальні положення, вимоги пожежної безпеки, дії під час пожежі. У загальних положеннях зазначено, що весь персонал, а також всі учні, гості та відвідувачі школи повинні ознайомитися з даною інструкцією і слідувати їй.

Що ж говорять правила? Пожежна безпека в школі завжди контролюється, тому вказано, що всі території повинні бути доступні для під`їзду, на них не повинно бути сміття, а так само ніщо не повинно заважати доступу до пожежного інвентарю.  До приміщення самої школи пред`являються вимоги: вся територія повинна бути поділена по класів небезпеки. Наприклад, кабінет хімії більш небезпечний, ніж кабінет співу. Також не повинно бути горючого сміття. Меблі повинні розташовуватися так, щоб не перекривалися виходи та вікна, а якщо на вікнах є грати, то вони повинні відкриватися.

Вказуються заходи, необхідні для того, щоб пожежна безпека в школі була на вищому рівні, якщо планується проведення заходів з великим скупченням людей. Також прописано, що в школі повинно бути необхідну кількість вогнегасників в справному стані, а також слід провести інструктаж про те, як ними користуватися.

Дії під час пожежі

Що ж робити, якщо виникла небезпечна ситуація через те, що в неналежному вигляді була пожежна безпека в школі? Інструкції повинні бути вивішені на чільне місце. Перше і найголовніше при пожежі або при його ознаках, наприклад задимлення або запаху гару або диму, – потрібно негайно зателефонувати в службу порятунку або набрати номер пожежної частини, повідомити адресу школи, своє прізвище і розповісти про наявність в установі людей, назвати їх кількість.

Далі слід організувати евакуацію і повідомити про те, що відбувається директору. Він же, в свою чергу, повинен переконатися, що викликано пожежників, далі при необхідності зобов`язаний відключити електроенергію. Директор бере участь в організації евакуації, забезпечує зустріч під`їжджають пожежних машин. Якщо його немає, всі ці функції перекладаються на обличчя, яке його замінює.

Дуже важливо дотримуватися всіх правил, які включає в себе пожежна безпека в школі. Інструкції є обов`язковими для всіх, відповідальність за невиконання пунктів може бути аж до кримінальної.

Начальник Глибоцького РС УДСНС – Руслан Кройтор