Abbey Road – лебедина пісня групи Beatles

Abbey Road — дванадцятий студійний альбом рок-гурту The Beatles. Хоча він передував альбому Let It Be, це був їх останній спільний запис, і тому багатьма розглядається як лебедина пісня групи. Альбом вийшов 26 вересня 1969 року у Великій Британії і 1 жовтня 1969 в США. Продюсером і керуючим запису альбому був Джордж Мартін.

Після вкрай невдалих сесій запису планувався альбому Get Back (пізніше перейменованого в Let It Be), Пол Маккартні запропонував продюсеру Джорджу Мартіну зібратися всім разом і записати альбом «як у старі часи … як це було раніше», без тих чвар, які почалися з запису альбому The Beatles (відомий також як White Album). Мартін погодився, за умови що все буде «так, як було раніше», і кінцевим результатом став саме цей альбом. Проте зміни в звичайний процес запису альбому все ж були внесені: тепер той бітл, якому належала ідея пісні, вибирав як саме записати композицію, а інші учасники групи використовувалися як підіграють музикантів. Дві сторони пластинки відрізняються за звучанням. Перша сторона є зібранням окремих пісень, друга являє собою тривалу сюїту, що складається з великого числа відносно коротких пісень (в основному вигаданих Полом Маккартні).

20 серпня 1969 всі чотири музиканта в останній раз працювали разом; цього дня була завершена обробка пісні «I Want You (She’s So Heavy)». 20 вересня, за 6 днів до виходу альбому, Леннон оголосив решті учасників групи про свій відхід, але до широкої публіки цю інформацію було вирішено поки не доводити. «Come Together», перша пісня на альбомі, була задумана Джоном Ленноном як політичне об’єднуюче гасло для психолога та ЛСД-гуру Тімоті Лірі і його кампанії проти губернатора Каліфорнії Рональда Рейгана.

Лірі та його дружина Розмарі приїхали в Монреаль на акцію Джона і Йоко Оно «У ліжку за мир», яка проходила 1 червня 1969. Вони брали участь у записі пісні «Give Peace a Chance», і обидва були згадані в тексті. Наступного дня Леннон запропонував допомогти Лірі з його передвиборчою кампанією. Його слоганом було «Come together, join the party». Леннон надіслав Лірі демо з деяким ідеями для пісні. Однак Лірі посадили у в’язницю за зберігання марихуани, і його кампанія на цьому закінчилася. У підсумку Леннон отримав можливість завершити пісню разом з The Beatles.