Не згасне в пам’яті народній…

18 лютого – скорботний день в Україні, пов’язаний із початком трьохденних розстрілів учасників Революції Гідності на київському Майдані Незалежності у 2014 році.

Також, саме 18 лютого, тільки далекого 1945 року, у Глибоцькому районі, на межі сіл Купка та Корчівці, відбувся запеклий бій між повстанцями Української Повстанської Армії та загоном енкаведистів. Про це декілька разів Глибоцький центр туризму і краєзнавства учнівської молоді подавав публікації у засобах масової інформації та на інтернет – ресурсах. Тоді героїчною смертю загинули четверо наших земляків. Серед них: районний провідник організації українських націоналістів Георгій Дорофтейович Паламарюк (псевдо «Зелений») із селища Глибока, його заступник Семен Євгенович Карлійчук (псевдо «Тихий») із села Кам’янка, зв’язкові Ривека Василівна та Іван Іванович Рипчуки із села Корчівці (за даними останніх досліджень).

2017 року на місці криївки воїнів УПА на обійсті сім’ї Рипчуків у 75-річницю створення Української Повстанської Армії патріотичною громадськістю Глибоччини за підтримки органів влади та місцевого самоврядування був встановлений пам’ятний знак – Хрест Слави. Відтоді щороку в цей день там проводяться мітинги-реквієми з поминальним богослужінням, причому, священиками різних конфесій. Заходи не вельми велелюдні, але ті, хто бере в них участь, приїжджають за покликом душі і моляться щиро. Опікується символічною могилою повстанців директор Корчівецького ліцею Ярослав Чорнописький разом з педагогічним та учнівським колективом.

У цей пам’ятний день до Хреста Слави приїхали ліцеїсти із Корчівців, учні 9 класу Глибоцької гімназії (класний керівник Юлія Коваль) та Глибоцького ліцею (за сприяння відділу освіти, культури, молоді та спорту Глибоцької селищної ради), небайдужі громадяни із Корчівців, Глибоки, нащадки з родини Семена Карлійчука із Кам’янки та Старого Вовчинця, учасники нинішньої російсько-української війни Ярослав Чорнописький та Микола Лупуляк.

Учасники заходу виконали Славень нашої держави «Ще не вмерла Україна», який співали земляки-повстанці 77 років тому перед своєю героїчною загибеллю (це документально засвідчено у спецповідомленні Глибоцького НКДБ про бій у селі Купка). Директор Глибоцького центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Анатолій Дудка провів розлогий історичний екскурс про діяльність організації українських націоналістів на Глибоччині, розвіяв брехливі тези комуністичної пропаганди про те, що вони були бандитами. Були озвучені нові, до цих пір невідомі широкому загалу, відомості про боротьбу повстанців за незалежну Україну, які знайдені краєзнавцями в ході пошуково-дослідницької роботи. Не можна допустити, щоб імена мешканців Глибоччини, які боролись за вільну Україну, а також репресованих в часи тоталітарного комуністичного режиму стерлись із пам’яті людської. Тому готуються і встановлюються гранітні плити з їхніми іменами у Пантеоні Пам’яті про борців за волю України в селищі Глибока. Активно провадить цю роботу голова громадської організації «Народний Дім Глибоччини» Марія Майщук. Активна громадська діячка, поетеса Глибоччини Олександра Приходько-Возняк декламувала свої вірші патріотичної тематики. Ліцеїсти з Корчівців біля символічної могили повстанців заспівали пісню присвячену попередникам УПА – українським січовим стрільцям.

Поминальну службу Божу за воїнами УПА, репресованими мешканцями Глибоцького району, загиблими на сході України в АТО/ООС провів благочинний Глибоччини отець Роман Грищук. Його проникливе патріотичне слово глибоко запало в душі учасників мітингу-реквієму.

Так плекається патріотизм і виховуються громадяни України!

Анатолій Дудка, директор Глибоцького центру туризму і краєзнавства, Заслужений працівник освіти України

фото автора