Вихованці Глибоцького центру туризму здійснили заліковий лижний туристський спортивний похід Карпатами

Традиційно на зимових канікулах вихованці Глибоцького центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді вирушають у заліковий лижний туристський спортивний похід Карпатами. Цьогоріч з метою популяризації туристських можливостей Чернівецької області маршрут проклали виключно горами Буковини. Від села Селятин група через перевал Джогуль та хребет Дощину вийшла до одного з найпривабливіших туристичних магнітів Буковини – гору Томнатик (1565 м.н.р.м.) з куполами бувшої РЛС «Памір». Взимку ця локація має фантастичний вигляд! Не вистачає тут гірськолижного підйомника. Особливо заворожують засніжені піки Роднянських Альп у Румунії. Групи Глибоцького центру туризму вперше мандрували ними у далекому 1992 році.

Друга частина маршруту пролягла від села Нижня Яловичора (чомусь на всіх мапах подане як Нижній Яловець) вододільним хребтом між Білим Черемошем та Путилкою до села Біла Річка.  Знаючи аксіому, що зимова подорож буде успішною, якщо цим маршрутом пройти у безсніжну пору, ми влітку так і вчинили. Керівники групи досконало знали особливості місцевості, визначили можливі місця  для ночівель, запасні варіанти маршруту та аварійні виходи з нього. У групі були як учні закладів загальної середньої освіти так і студенти, які займаються у гуртку «Лижний туризм». До речі, гурток у Глибоцькому центрі єдиний такого профілю у закладах позашкільної освіти Чернівецької області.

За дев’ять днів група здолала понад сотню кілометрів малоходженою Путильщиною. Коли від’їжджали з Глибоки при плюс 7 градусах, деякі скептики пророкували швидке повернення групи. Проте, на висотах від 1000 до 1565 метрів над рівнем моря снігу вистачало. Учасники вправно облаштовували бівуак в зимових умовах, ставили спеціальний намет «Зима» з титановою пічкою, відповідально зносили нічні чергування. Адже в зимовому поході є безліч проблем, яких немає в літніх. Наприклад, де взяти воду для приготування їжі? Для цього треба топити сніг. Морози ж сягали – 16 градусів. Правда, вітри у зоні лісу слабші, ніж на високогір’ї Карпат. Труднощів вистачало. Особливо докучали буреломні ділянки на стежках і лісових дорогах,  спричинені вітровалами. Справжнім стресом може бути зламана лижа на маршруті. Вміння її відремонтувати та продовжити маршрут – це «вищий пілотаж». І таке в нас траплялось, адже лижам «Бескид» вже понад 40 років. На картах часто-густо позначені хати, яких вже багато років насправді немає. Гори обезлюдніли, полонини заросли лісом. Так само як і колиб пастухів. Полонинське господарство занедбане і потребує відродження. Паростки цього відродження побачили на хребті Максимець.

Відмінна техніка пересування на лижах з’явилась після походу у новачків Валентини Дущак, Юлії Облічінської, Романа Хмельницького, Нікодима Ставіли. Нині готуються до змагань з техніки лижного туризму на  дистанціях Чемпіонату України. Досвідченими і відповідальними штурманами в лижному поході зарекомендували себе бувалі туристи – вихованці Центру туризму Павло Дудка та Дмитро Ткач. Їм вже наступного року можна довірити керівництво лижним походом.

Пройдений складний похід першої категорії складності ми заявили на Чемпіонат України з туристських спортивних походів, де у груп Глибоцького центру туризму  завжди успішні результати. Лижний туризму до снаги сильним і вольовим вихованцям, де власні амбіції підпорядковуються інтересам групи. Цьому та ще багатьом секретам виживання в екстремальних умовах їх навчили досвідчені інструктори Оксана Меленко та Іван Креклевець

Змістовну екскурсію до вольєрів Селятинського лісництва провела для учасників подорожі Марія Кисельова. Її підопічні, представники фауни Карпатських гір, – бурі ведмеді, дикі свині, олені, козулі, борсук – на диво привітно зустріли туристів з Глибоччини. Особлива подяка  за сприяння і допомогу у проведенні подорожі лісничому Селятинського лісництва Дмитру Івановичу Юрнюку, працівникам Черемоського національного природного парку, лісничому Черемоського лісництва Андрію Васильовичу Чев’юку.

Похід успішно завершили, в колі батьків обговорили підсумки, де всі учасники виказали бажання наступного року пройти вже складнішим маршрутом. Тож почали планувати лижну «двійку».

Керівник групи Анатолій Дудка, Заслужений працівник освіти України. (фото автора)