Гірськими стежками – від Мармарос до Чорногори

Для дітей канікули – це період зміцнення здоров’я, нових знайомств та пригод, а ще – яскравих вражень, творчості та пізнання світу….. Цікаво провести канікули літнього відпочинку змогли учні Коровійської ЗОШ І-ІІІ ст. та Турятського НВК, здійснивши спортивно-туристський похід 3 ступеня складносі Українськими Карпатами, а саме по Мармароському та Чорногірському масивах. Група була зформована у профільному пересувному туристсько-виховному оздоровчому наметовому таборі «Райдуга» Глибоцького ЦТКСЕУМ. Учасниками групи були керівники Шелепюк Н.В., Троєцька Н.І. та 15 вихованців. Наш похід розпочався з самого географічного центру Європи – села Ділове Рахівського району. Зустріла нас чудова погода. Перший день був запланований нескладний.

На другий день сонячна погода додала нам піднесеного насторою і ми зробили радіальний вихід на Ялинський водоспад, який перевершив наші очікування. Неймовірно дивовижний водоспад! Але нас ще попереду чекала зустріч з групою глибоцьких туристів, з якими ми продовжили рухатись разом півтора дні. На третій день, нас привітала перша наша вершина – Піп Іван Мармароський (1938 м). На неї ми підіймалися у хорошу погоду, з легеньким вітерцем, який повільно передував хмари через вершину. Такі гірські краєвиди дали нам можливість помилуватися красою Українських та Румунських Карпат. Далі наш маршрут пролягав по україно-румунському кордоні.

Четвертого дня ми побували біля витоків річки Білої Тиси. Там ми розпрощалися з групою глибоцьких туристів. Далі за нашим маршрутом був перехід з Мармароського масиву на найвищий в Українських Карпатах Чорногірський. На п”ятий день спустились у с. Луги. Далі підіймалися до одного з найкрасивіших озер Українських Карпат – Бребенескул. Шостий день нашої подорожі збагатив наші сердця новими яскравими враженнями. Погода була прекрасна, краєвиди природи дивовижні, настрій чудовий. Все це допомагало нам підійматися до найвищої вершини України – г.Говерли (2061 м). Наша мрія здійснилася. Ми витримали всі труднощі і підкорили гірську вершину. Це неймовірна радість, це нові враження, це перемога. Тут на вершині робимо славнозвісну туристську посвяту та фото.

На сьомий день спускаємося до урочища Козмещик, купаємось в річці і наступного дня ідемо на потяг. Пройдені нами 103 км, вечори біля багаття, дивовижні мальовничі пейзажі, підкорення найвищої вершини України, залишуться в наших спогадах на все життя. Одночасно ми розширили свої знання про природу Українських Карпат, про потребу берегти її, охороняти, і любити.

Шелепюк Н.В.

Керівник Глибоцького ЦТКСЕУМ