Прокурорами Глибоцького відділу здійснюється процесуальне керівництво з розслідування кримінальних проваджень про вчинення злочинів у сфері порушення правил дорожнього руху

За кермом необхідно бути уважними

Прокурорами Глибоцького відділу Чернівецької окружної прокуратури також здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням кримінальних проваджень про вчинення злочинів у сфері порушення правил дорожнього руху особами, які керують транспортними засобами, зокрема, і під час яких потерпілим спричинено тяжкі тілесні ушкодження або наступила смерть людей.

Так, 09 січня 2021 року приблизно о 12 годині 30 хвилин, водій, керуючи вантажним автомобілем, не маючи права на перевезення пасажирів поза кабіною автомобіля, перевозив громадянку у стоячому положенні на задньому захисному пристрої даного вантажного автомобіля, та рухався заднім ходом по одній з вулиць. Наближаючись до електроопори  громадянка, яка перебувала у стані алкогольного сп`яніння (1,51 пром.), допустила падіння із вищевказаного заднього захисного пристрою вантажного автомобіля з послідуючим співударянням об нього. Внаслідок даної дорожньо – транспортної пригоди потерпілій спричинено смерть, яка настала від травматичного шоку.

04 березня 2021 року приблизно о 19 годині 00 хвилин водій, керуючи технічно справним автомобілем, рухався в межах населеного пункту                       с. Тарашани Чернівецького району Чернівецької області по автодорозі М-19 у темну пору доби зі  швидкістю, що перевищує допустиму 50 км/год. в межах населеного пункту, проявив неуважність до дорожньої обстановки та самовпевненість у своїх діях, неправильно застосувавши прийоми керування транспортним засобом, допустив наїзд на пішохода, який перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння (3,71 проміле), переходив проїзну частину дороги спочатку в темпі спокійної ходи, а після в темпі спокійного бігу з ліва направо відносно напрямку руху автомобіля поза межами пішохідного переходу. В результаті даної дорожньо-транспортної пригоди пішоходу спричинено смерть.

10 травня 2021року приблизно о 14 годині 10 хвилин, керуючи автомобілем з перевищеною швидкістю поза межами населених пунктів, по автодорозі М-19, маючи на меті здійснити обгін їдучого попереду нього мікроавтобуса, водій виїхав на зустрічну смугу руху, перетинаючи дорожню розмітку «вузька суцільна лінія». В цей момент водій помітив зустрічний транспортний засіб та, проявивши самовпевненість у своїх діях, неправильно застосував прийоми керування транспортним засобом, різко змінивши напрямок свого руху вправо, допустив виїзд керованого ним автомобіля за межі проїзної частини дороги із подальшим його перекиданням. Внаслідок даної дорожньо-транспортної пригоди пасажирці автомобіля спричинено смерть.

06 жовтня 2021 року приблизно о 17 годині 20 хвилин обвинувачений, керуючи автомобілем марки «ВАЗ 2105» в світлу пору доби зі сторони                   с. Черепківці Чернівецького району в напрямку місця проживання, перебуваючи біля заїзду до території одного з господарств, проявив неуважність до дорожньої обстановки та самовпевненість у своїх діях, не переконавшись перед початком зміни напрямку руху, що це буде безпечним та не створить небезпеки іншим учасникам руху, розпочав виконання маневру лівого повороту, в результаті чого допустив зіткнення із мотоциклом, який рухався в зустрічному напрямку. Внаслідок даної дорожньо-транспортної пригоди водій мотоцикла отримав тілесні ушкодження, які згідно висновку судово-медичної експертизи відносяться до тяжких тілесних ушкоджень.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях про зазначені кримінальні правопорушення проведено в повному обсязі, Глибоцьким районним судом особи визнані винними у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.286 КК України, та їм призначено покарання відповідно до закону.

Тому, щоб уникнути дорожньо-транспортних пригод, необхідно бути уважними та дотримуватися правил дорожнього руху.

Ігор Димчук Начальник Глибоцького відділу Чернівецької окружної прокуратури