Надходження ового податкувійськ зросли на 50,6 млн грн

За одинадцять місяців 2021 року буковинці для проведення реформування Збройних Сил України сплатили 257,3 мільйонів гривень військового податку
Така сума перевищує аналогічні надходження минулого року на 50,6 млн грн – повідомляють у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.
У податковому відомстві звертають увагу, що легалізація трудових відносин та детінізація заробітної плати вирішальний фактор позитивної динаміки сплати військового збору і саме тому ці питання на постійному контролі у податківців.
 
На «гарячій лінії» – про адміністрування податків та зборів
Черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» відбувся днями у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.
Дозвонювачам стосовно адміністрування податків та зборів юридичними особами відповідав заступник начальника Микола Загарюк.
Пропонуємо до уваги найбільш актуальні питання з якими абоненти звертались на «гарячу лінію».
Чи може платник ПДВ заявляти бюджетне відшкодування за отриманими послугами від нерезидента, незареєстрованого як платник цього податку?
До 01 січня 2015 року п. 200.4 ст. 200 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями (далі – ПКУ) передбачав бюджетне відшкодування частини від’ємного значення в разі отримання від нерезидента послуг на митній території України в сумі, яка дорівнювала сумі податкового зобов’язання, включеного до податкової декларації за попередній період за отримані від нерезидента послуги отримувачем послуг.
Відповідно до Закону України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», який набрав чинності з 01.01.2015, п. 200.4 ст. 200 ПКУ було викладено в новій редакції, якою не передбачено бюджетного відшкодування за такої обставини.
Чинною редакцією п.п. «б» п. 200.4 ст. 200 ПКУ визначено, що сума від’ємного значення, розрахована згідно з п. 200.1 ст. 200 ПКУ, підлягає бюджетному відшкодуванню за заявою платника у сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до Державного бюджету України у частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200 прим.1.3 ст. 200 прим.1 ПКУ на момент отримання контролюючим органом податкової декларації на поточний рахунок платника податку та/або у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу такого платника податку з інших платежів, що сплачуються до державного бюджету.
Виходячи з норм п.п. «б» п. 200.4 ст. 200 ПКУ платник податку не може задекларувати до бюджетного відшкодування суми ПДВ, нараховані за операціями із отримання послуг від нерезидента, незареєстрованого як платник ПДВ, місце постачання яких розташоване на митній території України, оскільки такі суми не сплачуються ні постачальнику послуг, ні до Державного бюджету України.
Оновлено форму декларації з податку на прибуток: коли вперше звітувати?
17.08.2021 р. у виданні «Офіційний вісник України» №63 опубліковано наказ Мінфіну від 04.06.2021 № 317, яким затверджено зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.
Відповідно до п. 46.6 ПКУ нові форми декларацій набирають чинності для складання звітності за податковий  період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення. Оскільки наказ № 317 опубліковано у ІІІ кварталі 2021 року, вперше нову форму декларації необхідно подавати за ІV квартал 2021 року.
Повний перелік запитань та відповідей за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/534504.html
 
Податкова звітність: У яких випадках податкова звітність вважається прийнятою контролюючим органом?
У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що податкова декларація, надана платником, вважається прийнятою, зокрема:
за наявності на всіх аркушах, з яких складається податкова декларація та, за бажанням платника податків, на її копії, відмітки (штампу) контролюючого органу, яким отримана податкова декларація, із зазначенням дати її отримання, або квитанції про отримання податкової декларації у разі її подання засобами електронного зв’язку, або поштового повідомлення з відміткою про вручення контролюючому органу, у разі надсилання податкової декларації поштою;
у разі, якщо контролюючий орган не надає платнику податків повідомлення про відмову у прийнятті податкової декларації або не надсилає його платнику податків у встановлений строк.
Разом з тим слід зазначити, що на примірнику податкової звітності, що залишається у платника податків і був наданий, за його бажанням проставляється штамп «ОТРИМАНО».
 
Єдиний податок: Для відмови від спрощеної системи оподаткування з 1 січня 2022 року заяву необхідно подати до 21 грудня 2021 року
У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що для відмови від спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання має подати до контролюючого органу заяву не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року). Тобто, подати заяву про відмову з 1 січня 2022 року від спрощеної системи оподаткування платник єдиного податку може до 21 грудня 2021 року.
Одночасно інформуємо, що норми Податкового кодексу України не передбачають можливості відкликання фізичними особами – підприємцями поданих ними заяв про застосування спрощеної системи оподаткування.
Нагадаємо, порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку першої – третьої груп здійснюється відповідно до підпунктів 298.1.1 – 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України. Відповідно до п.п. 298.1.1 п. 298.1 ст. 298 ПКУ для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву.
Заява подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один з таких способів:
особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-ІV «Про електронні документи та електронний документообіг» зі змінами та доповненнями та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» зі змінами та доповненнями;
державному реєстратору під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи – підприємця. Відповідна заява або відомості передаються до контролюючих органів у порядку, встановленому Законом України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» зі змінами та доповненнями.
Згідно з п.п. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 ПКУ зареєстровані в установленому порядку фізичні особи – підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.
Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.
Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року (п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ).
Фізична особа-підприємець має подавати повідомлення про прийняття працівника на роботу найманого працівника до початку його роботи
У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що приватний  підприємець у разі прийняття працівника на роботу насамперед повинен укласти з найманим працівником трудовий договір у письмовій формі, оформити наказ та надіслати повідомлення до податкової інспекції за місцем реєстрації.
Повідомлення подається працедавцем до податкової інспекції за місцем обліку його як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою, яка затверджена  Постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 413.
Таке повідомлення необхідно подати до початку роботи працівника одним із таких способів:
 засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;
на паперових носіях разом з копією в електронній формі;
на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.
Інформація, що міститься у повідомленні, вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями.
Нагадаємо, офіційне укладення трудового договору захищає найманого працівника у разі порушення його прав. За використання праці найманих працівників працедавцями з порушенням трудового та податкового законодавства, передбачена адміністративна та дисциплінарна відповідальність.