ЛІТНЯ ЛІТЕРАТУРНА РЕЗИДЕНЦІЯ «У ОЛЬГИ»: НОВІ МОЖЛИВОСТІ, ПЕРСПЕКТИВИ, РЕФЛЕКСІЇ

Культурний туризм при правильно організованому підході – це промоція культурних брендів окремих територій, плекання творчої еліти краю, наповнення місцевого бюджету. Вкотре переконалися у цьому учасники та організатори першої одноденної літературної резиденції «У Ольги», що зібрала представників творчої та наукової когорти Буковини у музеї-садибі О. Кобилянської в с.Димка. Саме 31 липня 1897 року у Димці Ольга Юліанівна написала свою геніальну поезію в прозі «Поети». «Просвіта» Глибоччини спільно із музеєм запросили буковинських авторів літературно-мистецької студії «Витоки», творчого об’єднання «Родина», краєзнавців Буковини, науковців філологічного факультету ЧНУ провести один день для натхнення у місцині, де побачили світ геніальні твори.
«Резиденція – порівняно нова для України форма творчої активності, яка передбачає написання авторами творів у певний час у певному місці. Наша резиденція – одноденна, має на меті подарувати авторам новий досвід спілкування з геніальною творчістю Ольги Коблянської і, як рефлексію – написання нових творів, що візьмуть участь у ІІІ літературному фестивалі молодих авторів «Людина з народу» у листопаді цього року», – розповідає організаторка та модераторка події Олена Рєпіна.
Історію написання твору «Поети» розповів молодший науковий співробітник музею-садиби, багаторічний хранитель пам’яті родини Кобилянських у Димці – Януш Дан. Присутні стали учасниками літературної дискусії «В моїм краї поети – то жебраки?», в якій йшлося про традиційні і альтернативні способи книговидання. Свій досвід видання альманахів спільнокоштом презентувала гостя з Молдови, уродженка Буковини Олена Гешко-Максим’юк Elena Heshko-Maximyuk. Пані Олена розповіла про стан справ із підтримкою української національної меншини у Придністров’ї, де зараз проживає, як почала видавати Всеукраїнські і міжнародні альманахи, з яких країн автори друкуються у збірниках, які відомі письменники є членами журі літературних конкурсів.
Досвідом видання 10-титомника творів Ольги Кобилянської поділився професор університету, доктор філологічних наук Володимир Антофійчук Володимир Антофійчук та пані Алла Антофійчук Алла Антофійчук – доцентка кафедри СУЛМ філологічного факультету ЧНУ. Володимир Іванович розповів про співпрацю з видавництвом «Букрек», Українським культурним фондом, дав певні рекомендації авторам, як пропонувати свої твори видавництвам, щоб їх помітили.
Літературні читання «Поранкова душа» на локації під соснами, де Ольга Кобилянська любила писати свої твори, подарували присутнім незабутні моменти зустрічі з прекрасним. Звучала поезія, співана поезія, розповіді краєзнавців про маловідомі факти з історії Буковини. Автори від 15 до 80-ти почувалися комфортно на спільній території Слова. Свій творчий доробок презентували Олександра Приходько-Возняк – голова літстудії, Родіка Зегря Родіка Зегря, Валентина Лучак Valentina Luchak-Bogdan, Олеся Намака Олеся Намака, Алла Мельник, Олена Гешко-Максим’юк, Олена Рєпіна, гостя з Велико-Кучурівської ТГ Наталія Войтко Наталія Войтко, тощо. Особливо зворушила всіх патріотична співана поезія молодого автора з Чернівців Сашка Фисюка, співана поезія авторки текстів і музики Галини Семенюк-Сисолєтіної Галина Семенюк-Сисолєтіна «Серце мами» у виконанні дуету «Мелос» (Галина Сисолєтіна, Наталія Чернухіна Наталья Чернухина. Краєзнавчими розвідками ділилися етнографиня Наталія Козачок Наталя Козачок, краєзнавець Дмитро Федорча, директорка Глибоцького краєзнавчого музею Ольга Шевченко Ольга Шевченко.
Під час третьої частини «Майстерня слова» Володимир Антофійчук зробив загальний літературознавчий аналіз прочитаних творів, дав деякі рекомендації авторам, зачитав кілька поезій Буковинських авторів.
Позитивні враження від зустрічі доповнили пісенні перлини від солісток молодого колективу «Трістяна» Будинку творчості та дозвілля с.Димка, Художній керівник Микола Стрільчук, та гостинність місцевого старостату – староста Анжела Іоняк – у пригощанні учасників події. А також – присутність поціновувачів слова – Майї Фисюк Майя Фисюк, Дарусі Паламарюк Даруся Паламарюк, Олени Грищук Олена Грищук, Андрія Богдана, Дмитрика Гешко та інших.
Літературна резиденція закінчилася поїздкою та екскурсією у комплексі апітерапії «Мивіра», що в сусідньому селі Михайлівка. Частування різними медами, ліжники-вулики, кімната-музей бджільництва – все це доповнило враження учасників.
Якщо ви творча людина і вам потрібно відсвіжити джерела натхнення, перезарядити батарейки креативу і отримати новий імпульс для творчості, – зовсім не обов’язково вирушати у далеку дороговартісну подорож. Завітайте до музею-садиби Ольги Кобилянської, що в с. Димка Глибоцької ТГ. Напийтеся джерельної води з криниці, яка напувала всю родину Кобилянських, посидіть у затінку чудернацьких сосон, посаджених батьком Ольги Юліанівни, посмакуйте яблуками з Ольжиного саду, пройдіться кімнатами музею, де зберігаються меморіальні речі, яких торкалася рука великої жінки, – подаруйте собі дотик до легенди, відчуйте, тут час тече по-іншому… У садибі немає бутафорних об’єктів, тут все справжнє, як і творча енергія, приплив якої ви відчуєте. Літературна резиденція «У Ольги» – це не місце на карті, це місце сили, де народжуються великі твори.
Організатори дякують за фінансову та партнерську підтримку інтернет-магазину «Флоріум», директору Петру Тоненчку Peter Tonenchuk;
Селищній раді Глибоцької ТГ, старостату с.Димка;
Апітерапевтичному комплексу «Мивіра». Об’єднуючи зусилля – до процвітання громади!
Олена Рєпіна