Святкування Дня Незалежності України у Глибоці

Цікаво, що спочатку День Незалежності України був оголошений 16 липня 1991 року, оскільки рівно рік тому, у 1990 році, Верховна рада УРСР, головний на той момент законодавчий орган країни, прийняла Декларацію про державний суверенітет України.

Пізніше, 24 серпня 1991 року, Верховна рада УРСР прийняла Акт проголошення незалежності України. Цей момент прийнято вважати датою утворення України в сучасному вигляді. Згодом цей доленосний документ був підтверджений громадянами України на всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. У зв’язку з цим виникла необхідність змінити дату свята День Незалежності України.

І ось 20 лютого 1992 року Верховна рада України в своїй постанові “Про День незалежності України” зазначила: “З огляду на волю українського народу та його одвічне прагнення до незалежності, підтверджуючи історичну вагомість прийняття Акту проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року, Верховна Рада України постановляє вважати день 24 серпня Днем Незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України“.

Отже, починаючи з 1992 року, День Незалежності України став щорічно відзначатися 24 серпня.

Цьогоріч урочисті заходи з нагоди Дня Незалежності України у смт.Глибока були проведені напередодні і суміщені з Днем Державного Прапора. На Центральній площі селища голова Глибоцької РДА Георгій Придій, голова Глибоцької районної ради Петро Панчук, Глибоцький селищний голова Григорій Ванзуряк привітали краян зі святом, вручили заслужені нагороди воїнам – атовцям, кращим представникам установ і організацій, громадським активістам. Також відбулося покладання квітів до пам’ятників Борцям за волю України, воїнам-афганцям, загіблим у Другій світовій війні та Тарасу Шевченка.

Біля пам’ятника Борцям за волю України отцем Романом Грищуком, настоятелем церкви св. Княгиги Ольги УПЦ КП, був відслужений молебень за здоров’я сучасних захисників Вітчизни, які боронять її незалежність на Сході України з російською агресією та за упокій душ загиблих за незалежність усіх поколінь – від воїнів УПА до полеглих на Майдані та у зоні АТО патріотів.