Глибоччину відвідали гості з далекої Аргентини

Коли зустрічаються члени родини, які роздлені великою відстанню, завжди присутні і радість, і хвилювання , і трішки смуток. Саме такі відчуття панували у родинах Дудки і Радкевичів, глибоччан, які чекали гостей з далекої Аргентини. Роман Назарик, батько якого виїхав до цієї країни після Другої Світової війни, разом зі своєю родиною завітав до своїх двоюрідних братів Петра і Дмитра Радкевичів та сестри Оксани Дудки. Родини Радкевичів та Назариків завжди були громадянсько активними. Так пан Роман є секретарем Українського Культурного товариства «Просвіта» в Аргентинській Республіці, яке було створено у 1924 році. А перша українська читальня була заснована у 1910 році у Буенос-Айресі українцями-емігрантами, які принесли із собою до далекої Аргентини ідеали «Просвіти», яка була створена у Львові у 1868 році. Як відмітив пан Роман, ці ідеали живуть між аргентинськими українцями і зараз – працюють суботні школи, створені оркестри, танцювальні і хорові колективи, капели бандуристів, діють українські видавництва.У сучасному світі своє слово аргентинська «Просвіта» подає і через новітні засоби інформації – мережу Інтернет.

Поважна делегація просвітян, що прибула до нашої держави, складається з 40 танцюристів та близько 40 інших делегатів різного віку – і молодих людей, і дідусів та бабусь. Всі вони прибули відзначити 120-ту річницю першої хвилі еміграції укранців до Аргентини. Гості вже виступили у Івано-Франківську, Львові, а надалі їх чекає Тернопіль, де крім виступів планується зустріч з очильниками області.

Роман Назарик зазначив, що це перша потужна делегація «Просвіти» до України і сподівається, що далеко не остання. Він підкреслив, що Україна хоть і далеко у километрах, але близько до серця і душі. «Коли після концерту у Львівській опері Волинський народний хор заспівав «Боже, великий, єдиний» та Державний гімн – вся аргентинська делегація не змогла стримати сліз» – розповів пан Роман. Далі шлях просвітян пролягає до Київа, де вони відвідають гала-концерт ансамбля танцю ім.Вірського та планують зустрітися з міністром культури Євгеном Ніщуком та главою Української Греко-католицької церкви Святославом Шевчуком.

Гості висловили захоплення Україною, Карпатами, Буковиною та буковинською гостинністю. «Дякуємо Богу та долі, що змогли зустрітися з родиною, побачити свою історичну Батьківщину. Сподіваємось, що ця зустріч не остання» – висловив побажання пан Роман Назарик.