Стала відомою причина масового харчового отруєння на Глибоччині у селі Сучевени

Причиною масового харчового отруєння під час весільного банкету 16-17 липня в закладі ресторанного господарства “Париж” в с. Сучевени Глибоцького району стала сальмонела.

Такі результати епідеміологічного розслідування оприлюднила прес-служба Чернівецької ОДА.

«Захворіли 24 людини, в тому числі 1 дитина. Всім хворим встановлений остаточний діагноз – сальмонельоз, у 9 хворих діагноз підтверджений лабораторно, у інших – на основі клініко-епідеміологічних даних. Всі хворі завершили курс лікування, їх стан задовільний », – йдеться в повідомленні.

За інформацією «Чернівецького обласного лабораторного центру МОЗ України», був обстежений об’єкт, де виник спалах, відібрані і досліджені зразки питної води з локального водопроводу закладу, зразки наявних сировини і харчових продуктів, вогнищеві змиви, організовано лабораторне обстеження персоналу закладу. Згідно з результатами, зразки води без відхилень від санітарних норм, патогенної мікрофлори в сировині, харчових продуктах, на об’єктах навколишнього середовища в установі не виявлено, носійство патогенної мікрофлори кишкової групи серед персоналу відсутнє.

У той же час, на об’єкті були виявлені ризики, які потенційно могли сприяти попаданню збудника інфекції на харчоблок і привести до його подальшого поширення (невідомого походження сировина, харчові продукти, з яких готувалися страви, перетин потоків сировини і готової продукції, чистого і брудного посуду , висока ймовірність застосування розділового інвентаря не за призначенням).З огляду на всі обставини виникнення спалаху був зроблений висновок, що найімовірнішою його причиною стали готові страви, інфіковані сальмонелою. Діяльність установи тимчасово припинялася рішенням позачергового засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Глибоцької РДА. Виявлені в закладі ризики були усунені, діяльність закладу відновлено.