Прагнемо до Європи, а сміття викидаємо повз урну: думка мешканців Глибоки щодо підвищення штрафів за викидання сміття „повз смітник”

Група депутатів Верховної Ради України подала на розгляд парламенту законопроект, який передбачає підвищення штрафів за викидання сміття „повз смітник”. Документ подали 12 нардепів, головний ініціатор ― перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко.

Згідно пояснювальної записки, неконтрольоване й переважно безкарне викидання сміття в не призначених для цього місцях стало серйозною проблемою практично на всій території України.

Зокрема, в кодексі про адміністративні порушення пропонують прописати, що за викидання сміття з вікон і дверей вагонів потягів загрожує штраф 340-850 грн (сьогодні штраф складає 34-170 грн).

За викидання сміття з вікон і дверей автобусів, маршрутних таксі, тролейбусів чи трамваїв, а також за борт річкового та маломірного судна пропонують підвищити штрафи так само до 340-850 грн, раніше сума складала від 8,5 до 17 грн.

Окрім того, автори законопроекту пропонують створити нову статтю в адміністративному кодексі, яку буде носити назву „про викидання сміття повз урну”.

Згідно з цією статтею, викидання побутових відходів у населених пунктах за межі сміттєвих ємностей, призначених для збирання, утилізації чи переробки сміття тягне за собою штраф у розмірі 340-850 грн, а за повторне подібне порушення ― від 850 до 1700 грн, якщо це не стосується описаних вище випадків.

З цього приводу поспілкувались з мешканцями нашого району. Михайло Воробець із Старого Вовчинця та Сергій Карлійчук з Кам’янки прокоментували, що це проблема менталітету нашої нації. Ми змалку бачимо як дорослі викидають сміття деінде. І так одні повторюють за іншими. Роман Чорногачий з Синівців розповів, що звик викидати непотріб до найближчого смітника. Тому було б добре, щоб їх з’явилось більше.

А щодо способу накладання штрафу, то:

— У розмірі однієї пенсії чи зарплати було б достатньо, щоб відучити від такої звички, — прокоментував чоловік.

Віктор Березніков з Чернівців 35 років працював водієм. Запевняє: засмічення територій — проблема всієї України:

— Їдеш від Чернівців до Києва і по сміттю можеш визначити з якої машини було скинуто. Смітять всі — і багаті, і бідніші. А як з цим боротись не знаю, адже один в полі не воїн.

А ось у Багринівці знайшли альтернативне рішення проблеми. Як розповів завклубом, депутат сільської ради Іван Андрухович, є у селі хутір, який всі називають Глюжа. Туди місцеві жителі викидали сміття хто пакетами, а хто причепами привозив. Вітер його розвіював і сміття розносилось околицями. Вирішили зарадити цьому накладанням штрафів, але проблеми не вирішили. Ну не будуть же люди один на одного доносити, адже в селі всі свої. Тоді, домовившись із місцевим священиком, ретельно прибрали територію і встановили хрест. Щороку після Великодня правлять на Глюжі богослужіння. Як розумієте — ніхто не принесе сміття на святе місце. Тепер всі відносять непотріб на спеціально призначену для цього територію.